16:16 / 21.10.2018.

Autor: V.K./I.H./B.S.LJ./HRT

Tragedija ih ujedinila - usporavat će promet svake nedjelje

-

-

Foto: - / -

Građani ne odustaju od svojih zahtjeva - izgradnje obilaznice kao trajnog rješenja na jednoj od najprometnijih cesta u zemlji.
Prometna nesreća u kojoj je život izgubio desetogodišnjak dignula je Karlovčane na noge. I ove nedjelje, u Turnju, na mjestu pogibije dječaka, organizirali su prosvjedni skup. Od 17 do 19 šetali su od mjesta gdje je poginuo mali Marko do osnovne škole i tako u krug, dva sata. Kažu, neće odustati od svojih zahtjeva - izgradnje obilaznice kao trajnog rješenja na jednoj od najprometnijih cesta u zemlji.

- Turanj: Dječak poginuo pod kotačima kamiona
- Karlovac: "Uzrok nesreće nije bila neprilagođena brzina"
- Prosvjednici u Turnju stalnim prelaskom ceste blokirali promet

Jedna od organizatorica prosvjeda Nataša Lemić kazala je za HRT da će svaku nedjelju šetati, "od zebre do zebre", ne da zaustave promet, nego da ga uspore. Ne žele, kaže, obećanja i sastanke jer predugo traju. Obilaznicu traže od 2009. godine, sada čekaju 15. studenoga, kada će biti iznesen elaborat za sigurnosne mjere za taj dio prometnice. "Međutim, nitko nam ništa nije rekao za zaobilaznicu, koja je nama glavni cilj. Mi želimo maknuti promet s ove ceste, od škole i od vrtića", kazala je Lemić.Na mjestu gdje je poginuo desetogodišnji dječak i danas gore svijeće. Strašna tragedija koja se dogodila ih je, kažu, ujedinila i sada moraju ustrajati.

"Ja se nadam da će naše molbe konačno donijeti neke rezultate, već sada su poduzete neke mjere zaštite i na ovoj prometnici D1, da se zaštiti barem donekle sigurnost naše djece", kaže mještanka Ivana Pregelj.

Doista, posljednjih desetak dana policijske su ophodnje stalno u Turnju. Pogotovo oko osnovne škole, koju pohađa više od 400 djece. "To je onaj vid preventivne djelatnosti s našom vidljivom ophodnjom i uniformiranim policijskim službenicima. Svijest vozača jasno podilazi tome da prilagode brzinu kretanja, odnosno da je njihova brzina kretanja u okvirima dozvoljenoga", kaže Davor Boljkovac, načelnik Postaje prometne policije Karlovac.

Uz stanovnike Turnja stao je i gradonačelnik, prošli tjedan nekoliko su se puta sastali predstavnici grada, policije i državnih institucija, sve u cilju pojačane sigurnosti.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!