Tragedija na automotodromu Grobnik, poginuo sudac

24.07.2022.

Zadnja izmjena 13:35

Autor: HRT/Studio 4

S automotodroma Grobnik javila se Danijela Minić

S automotodroma Grobnik javila se Danijela Minić

Foto: HTV / HRT

Na međunarodnoj utrci Nagrada Hrvatske 2022 na automotodromu Grobnik - smrtno je stradao sudac. Natjecateljski automobil udario je punom brzinom u zaštitnu ogradu iza koje je bilo jedno od sudačkih mjesta. Vozilo je udarilo dvoje sudaca, muškarca i ženu.


- Još uvijek nema službenih informacija o tome kako se nesreća dogodila i što ju je uzrokovalo jer očevid traje. Neslužbeno - nagađa se o pijesku na stazi. Potvrđen je identitet stradalog - riječ je o domaćem licenciranom sucu, članu Autokluba Rijeka koji je jučer nažalost podlegao teškim ozljedama nakon naleta vozila na njega u sušačkoj bolnici, javila je s automotodroma Grobnik Danijela Minić.

S njim je bila i njegova kolegica, također članica Autokluba Rijeka, koja je lakše ozlijeđena i puštena kući.

Nesreća se dogodila na tzv. zagrebačkom zavoju, vozač koji je sudjelovao u nesreći je poljski državljanin, potvrdio je Dragan Serden, predsjednik Odbora za autosport Hrvatskog auto i karting saveza.

- Nažalost došlo je do nesreće u kojoj je smrtno stradao naš licencirani sportski sudac. U ovom trenutku ne mogu ništa dalje reći osim činjenice da sportski organi i policija kao i zdravstveni organi utvrđuju sve relevantne činjenice, taj posao je pri kraju i tek pri utvrđivanju svih činjenica moći ćemo se obratiti javnosti. Napominjem da je da je HAKS izrazio sućut obitelji, izjavio je Dragan Serden, predsjednik Odbora za autosportove HAKS-a.

Inače, uvjeti su bili dobri, sunčano vrijeme, preglednost, ali velika toplina.

HAK se oglasio priopćenjem u kojem izražava najdublju sućut. Odlukom njihove sportske komisije, utrka je odgođena.

Sudionici natjecanja iz 15 zemalja zaprepašteni situacijom.

- Najprije sam mislio da je riječ o kvaru na stražnjoj gumi, a nakon što sam više puta pogledao snimku, uočio sam kako je moguće da je staza bila prljava i da je na izlazu iz lijevog zavoja automobil velikom brzinom počeo kliziti prema ogradi, kazao je Max Liguori, član talijanskog tima.

Organizatori odbacuju nagađanja o tome ili da je na stazi bilo pijeska.

- Uvjeti na stazi jučer osim vrlo visokih temperatura bili su odlični, rekao bih savršeni za vožnju, visoke temperature, jasno, kažemo da su opasne za zdravlje međutim nisu sigurno uzrokom ovakve nesreće, poručuje Dragan Serden.


- Oko 19.10 dovezen je muškarac, tada nepoznatog identiteta koji je bio sudionik prometne nesreće na automotodromu Grobnik, izvedena je reanimacija, no nažalost gospodin je podlegao ozljedama i smrt je proglašena u 19.40, izjavila je dr. Ana Mišković, specijalistica hitne medicine.

Iz Hrvatskog auto i karting saveza uputili su izraze sućuti obitelji i sudionicima utrke.

- Tijekom natjecanja Nagrada Hrvatske 2022 na automotodromu Grobnik, tijekom utrke izdržljivosti koja se boduje za Prvenstvo centralno-europske zone, došlo je do izlijetanja natjecateljskog vozila sa staze i udara u zaštitnu ogradu na sudačkom mjestu. Hrvatski auto i karting savez hitno je postupio te je u postupku sazivanje istražnog povjerenstva koje će najhitnije utvrditi sve pojedinosti nesretnog slučaja i o tome u najkraćem roku obavijestiti sportsku javnost, priopćeno je iz Saveza.

Više pojedinosti o prvom slučaju nesreće u automobilističkom sportu na Grobniku - u kojoj je život izgubio licencirani sudac - znat će se uskoro.

Iz priopćenja Hrvatskog auto i karting saveza

Iz priopćenja Hrvatskog auto i karting saveza

Foto: HTV / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!