Apel iz Ludbrega: Život nema cijenu, stavite rampu na pružne prijelaze

15.09.2022.

19:21

Autor: Ivica Grudiček/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Stravična nesreća u Bolfanu

Stravična nesreća u Bolfanu

Foto: Damir Spehar / PIXSELL

Još jedna strašna željeznička nesreća, samo nekoliko dana nakon strahovitog naleta putničkog na teretni vlak kod Novske. Jutros oko 9.30  na željezničko-cestovnom prijelazu u mjestu Bolfan na pruzi Koprivnica - Varaždin putnički je vlak naletio na osobni automobil. Poginula je 27-godišnja vozačica i dvoje četverogodišnje djece. Muškarac koji je bio na mjestu suvozača teško je ozlijeđen. Željezničko-cestovni prijelaz na tom mjestu nije osiguran branicima, već znakom STOP i Andrijinim križem.


Malo nepažnje može dovesti do velike tragedije. 27-godišnja vozačica podletjela je pod vlak koji juri 100 km/h. Automobil je odbačen desetak metara dalje u jarak. 

Vatrogasci iz DVD-a Ludbreg, koji su prvi došli na mjesto nesreće, svjedoče da je prizor bio strašan - razbijeno staklo, krv posvuda. Neki od njih će, zbog pretrpljenog šoka, potražiti psihološku pomoć.

Godinama mještani i iz grada Ludbrega apeliraju da se sanira pružni prijelaz u mjestu Bolfan. Iz HŽ Infrastrukture nam kažu kako je sve po zakonu - uz pružni prijelaz je znak STOP i Andrijin križ te je na vozačima da se zaustave.

Iz grada pozivaju da se postavi signalizacija kako se ne bi dogodila nova tragedija.

- U Ludbregu postoji šest pružnih prijelaza, četiri su riješena, dva još nisu i, nažalost, pokazalo se da je jedan od ta dva donio tragičnu vijest u naš kraj. Tužni smo svi i nadamo se da će ovo biti poruka HŽ Infrastrukturi da treba riješiti svih šest, odnosno svi pružni prijelazi u RH ovog tipa s asfaltiranim cestama bi pored signalizacije trebali imati rampu koja bi trebala upozoriti vozače da stanu, rekao je u Dnevniku Dubravko Bilić, gradonačelnik Ludbrega.

- Zašto nije riješeno? Jedini odgovor može dati HŽ Infrastruktura koja jedina radi ovakve projekte. Mi smo lani dobili dva ta pružna prijelaza nakon dugo vremena, radovi su trajali nekoliko mjeseci. Rampe su bile postavljene pa se nekoliko mjeseci čekalo da se stave u pogon, srećom nije se ništa dogodilo. To je još jednom apel na najgori mogući način HŽ Infrastrukturi da ovo mora urediti jer ljudski životi nemaju cijenu, zaključuje Bilić.

Strašna nesreća u Bolfanu

Ludbreški kraj ovakvu strašnu nesreću ne pamti. Obitelj se vozila od Svetog Petra prema Ludbregu. Vozačica (27), kako tvrdi policijski očevid - nije se zaustavila na obvezni znak zaustavljanja. Brzinom od šezdesetak kilometara na sat na automobil je naletio vlak.

Žena i dječak preminuli su na mjestu događaja, četverogodišnjakinju je medicinsko osoblje pokušalo reanimirati još u kolima hitne pomoći.

Muškarac se s teškim ozljedama nalazi u ludbreškoj bolnici, no, kako doznajemo, stanje mu je stabilno.

U Bolfanu šok - iako je prijelaz osiguran Andrijinim križem i znakom STOP, mještani upozoravaju da je već trebalo postaviti svjetlosno-zvučnu signalizaciju.

Nažalost, ovo je najteža godina po stradanjima na varaždinskim cestama - čak dvadeset dvoje ljudi u ovih devet mjeseci izgubilo je život. Ova nesreća dogodila se nakon malo više od mjesec dana od stradanja poljskih hodočasnika kod Brezničkog Huma.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!