19:18 / 26.01.2021.

Autor: Sanja Najvirt/T.V./Dnevnik/HTV

Tragedija na snijegom zametenom Papuku

Tragedija na snijegom zametenom Papuku

Tragedija na snijegom zametenom Papuku

Foto: Ivica Galovic / PIXSELL

Dan nakon što su na Papuku pronađena tijela dvojice muškaraca zatrpana snijegom, još nema informacija o njihovu identitetu. Pronašli su ih radnici zimske službe probijajući snježne zapuhe na Papuku. Istraga još traje, zna se tek da je riječ o dvojici izletnika iz Požeško-slavonske županije.


Za dva mlada čovjeka kobna je bila ljepota papučkog gorja. Rutom od Velike do Slatinskog Drenovca, krenuli su u nedjelju, po južini. A onda je sasvim nenadano, Papuk pokazao nemilu ćud. Ledena oluja u trenutku je sve zamela.

- Ovdje je surovo, ovo je bio slučaj za pothlađivanje, veliki snijeg i veliki vjetar, nisu imali previše šanse ako nisu bili dobro organizirani, rekao je Miroslav Mesić, čuvar Parka prirode Papuk, član HGSS-a.

A to sigurno nisu. Nisu ponijeli čak ni identifikacijske dokumente. Potvrđuje to i očevid koji je na mjestu pronalaska obaju tijela provela virovitička Policijska uprava i Županijsko državno odvjetništvo.

- Pronađena smrznuta muška tijela bila su oskudno odjevena, potpuno neprimjereno zimskim uvjetima, rekla je glasnogovornica Županijskog državnog odvjetništva u Bjelovaru Martina Semeraj.


Za dva mlada čovjeka kobna je bila ljepota papučkog gorja

Za dva mlada čovjeka kobna je bila ljepota papučkog gorja

Foto: Ivica Galovic / PIXSELL

Dok se čekaju nalazi, u Parku prirode Papuk koji u vrijeme pandemije uz planinarske grupe sve više posjećuju i neiskusni izletnici - ogorčeni i zabrinuti. Njihovi rendžeri i vodiči na raspolaganju su posjetiteljima svakodnevno.

- Iznimno je zahtijevan po pitanju planinarenja, o tome svjedoče i naši čuvari koji su svakodnevno na terenu i suočeni s brojnim izazovima koje Papuk pruža, ističe Alen Jurenac, ravnatelj JU Park prirode Papuk.

A bez odgovarajuće edukacije i opreme - preživljavanje na ovoj gori, u varljivim zimskim uvjetima, golem je rizik. Pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja to najbolje znaju. Iza njih su mnoga teška spasilačka iskustva pa iznova upozoravaju.

- Svim onima koji odlaze u planinu, preporučamo da se jave svojoj rodbini ili čuvarima u planinarskim domovima - kuda idu, kojom trasom idu. Preporučamo da ne mijenjaju trasu, savjetuje dr. Dario Švajda, član medicinskog tima HGSS-a Požega.

Jer ih samo tako potražni timovi, čak i ondje gdje nema signala mobitela, kao u ovom slučaju - mogu na vrijeme pronaći i spasiti im život.

Reporterka HRT-a Marija Matoš razgovarala je sa Stjepanom Galom, članom HGSS-a koji je bio na očevidu s potražnim psom. Rekao kako su se ljudi smrznuli, zato što nisu bili adekvatno odjeveni. 

Papuk je hirovit i čudan, on je relativno pitom, ali se ne treba podcjenjivati, rekao je Gal.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!