16:40 / 25.05.2019.

Autor: HRT

Tragedija u Blatu: Vozač pušten iz pritvora

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Poznato je da se zbog nepropisne brzine događa najveći broj prometnih nesreća.
Na području Zagreba u naselju Blato u četvrtak oko 21 sat vozač osobnog automobila zbog neprilagođene brzine naletio je na sedmogodišnju djevojčicu pješakinju koja je s ocem prelazila kolnik koristeći pješački prijelaz. Dijete je preminulo na mjestu nesreće. Vozač (33) koji je vozilom ubio sedmogodišnju djevojčicu pušten je iz pritvora. Tužiteljstvo je tražilo istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja djela, no sudac istrage Županijskog suda u Velikoj Gorici - odbio je prijedlog. Muškarac će se u daljnjem tijeku postupka braniti sa slobode uz mjere opreza: jednom mjesečno mora se javiti policiji, a vozačka dozvola mu je oduzeta .

- Pješački prijelaz je rezerviran za pješake. Oni na njima moraju biti sigurni. Prema tome, mi vozači koji zapravo upravljamo 'oružjem', na neki način moramo učiniti sve da se ovakve stvari ne bi događale. Ovo je strašno što se dogodilo, ali vjerujem da se uz poštivanje propisa i manje agresije na cesti itekako mogu izbjeći ovakve tragične nesreće - kaže Miron Huljak iz Službe za sigurnost cestovnog prometa. 

Poznato je da se zbog nepropisne brzine događa najveći broj prometnih nesreća. U gradovima je taj problem posebno izražen pa se u cilju smirivanja prometa i poštivanja ograničenja brzina sve više postavljaju uspornici odnosno umjetne izbočine, a u općem govoru građani ih popularno nazivaju i "ležećim policajcima".

Predstavnik nacionalne udruge vozača Damir Novak za emisiju "Istrage prometnih nesreća" objasnio je kakav je stav HAK-a prema takvom obliku smirivanja prometa. 
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!