11:39 / 10.01.2019.

Autor: Marko Štefelić/HRT

Tragedija u HE Dubrovnik - potraga se nastavlja sutra

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

HEP je priopćio da aktivno surađuje sa svim nadležnim službama, a uzrok požara utvrdit će se očevidom.
Tragedija kod Dubrovnika. U požaru u hidroelektrani u Platu poginuo je jedan radnik, a za dvojicom se još traga. Vatra je planula na samom kraju tunela dugog 500 metara. U akciji spašavanja sudjeluju i ronioci specijalne policije te poseban istražiteljski tim.

Pala je noć, u Dubrovnik su stigli i ronioci iz Splita koji će potragu nastaviti sutra. Paralelno s pretragom nastavit će se i forenzička istaga kako bi se utvrdile sve okolnosti ove tragedije. S posljednjim informacijama javio se Vicko Dragojević. Županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović je rekao da koliko je bilo važno gašenje požara, sve su podredili potrazi za radnicima. Dodao je kako je potraga bila izuzetno teška zbog jako gustog dima, nisu vidjeli jedan drugoga, ali nisu odustajali i pretraživali su sobu po sobu. Odjeću su našli u donjem dijelu HE, tada se krenulo dalje s morske strane i tada je nađen jedan radnik.


Načelnik dubrovačke policije Ivan Pavličević izvijestio je da su ronioci Javne vatrogasne postrojbe u odvodnom kanalu Hidroelektrane (HE) Dubrovniku, koji spaja centar hidrocentrale s morem, pronašli beživotno muško tijelo, dok se za ostalom dvojicom djelatnika HE još uvijek traga. Netom prije požara čula se eksplozija.

- Mogu potvrditi da su oko 14 sati ronioci pronašli beživotno tijelo muškarca u vodovodnom kanalu koji spaja centar hidrocentrale sa morem. Tijelo je izvučeno na površinu, a očevidom će se utvrditi identitet, rekao je načelnik PU dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević. Za dvojicom nestalih radnika i dalje se traga.

Prije požara čula se jedna eksplozija. Pavličević je rekao kako je sve upućivalo na to da su trojica djelatnika, koji nisu uspjeli izaći iz HE, pred vatrenom stihijom skinuli dio odjeće i ušli u odvodni kanal, zbog čega je fokus pretraživanja bio odvodni kanal.

Tri su osobe zbrinute u bolnici.

- U ovome trenutku u OB-u Dubrovnik nalaze se tri osobe. To su djelatnici tvrtke u kojoj se dogodila havarija. U ovom su trenutku svi izvan životne opasnosti te se provode dijagnostičko-terapijski postupci vezano za ozljede nastale zbog udisanja dima, potvrdio je za HRT ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik Marijo Bekić.

Državni tajnik za zaštitu okoliša i stručnjak za vode Mario Šiljeg izjavio je novinarima nakon Vladine sjednice da još nemaju informacije o tome što se točno dogodilo, ali očekuju ih uskoro.

- Postoje informacije da je uspostavljen krizni stožer HEP-a. Ljudi su sada na terenu, inspekcijske službe Ministarstva zaštite okoliša. Vrlo skoro očekujemo nove informacije te da se otkrije uzrok požara, kazao je Šiljeg. Dodao je da je hidroelektrana u Platu veoma važna za hidroenergetski sustav Hrvatske pa je planirana njezina nadogradnja.

HEP je priopćio da aktivno surađuje sa svim nadležnim službama, a uzrok požara utvrdit će se očevidom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!