10:52 / 03.01.2021.

Autor: HRT/Hina/T.D.

Tragedija u Petrinji: Muškarac poginuo u padu s krova

Arhivska fotografija, snimio Igor Kralj/PIXSELL

Arhivska fotografija, snimio Igor Kralj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vatrogasci i dalje pomažu nastradalom području Sisačko-moslavačke županije, a dvojica su ozlijeđena na terenu gdje rade u teškim uvjetima i na oštećenim objektima.
U Petrinji je danas, oko 10 sati, za vrijeme radova, s krova pao muškarac koji je od zadobivenih ozljeda preminuo, javila je PU sisačko-moslavačka. Muškarac rođen 1963. godine, s područja je Vrbovskog, došao je pomoći, kao i mnogi drugi. Što se točno dogodilo - zasad samo neslužbene informacije.- Nemojte se neorganizirano penjati na krovove. Znam da je teško gledati svoju imovinu i muku, ali najteže je doći pred obitelj i reći da više nemaš najbližega. U toj pomoći možemo napraviti prestrašne štete, a s druge strane kad pogledamo da je čovjek izgubio život, onda ne postoje riječi da umanjimo bol. I onda kako pred te ljude?, komentirao je gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović.Kako je javio HTV-ov reporter Eugen Husak za Dnevnik u podne, valja uputiti apel svima koji planiraju pomagati u Petrinji: raditi s oprezom, koordinirano sa stručnim službama. One će im odrediti gdje su korisni, a gdje bi mogli predstavljati opasnost za sebe i druge.

- Jer ovo što smo danas gledali u Petrinji nije dobro. Cijelo vrijeme je padala jaka kiša, krovovi su mokri. Ljudi se penju na krovove, a i samim vatrogascima je teško na krovovima ostati miran i stabilan, iako su profesionalci. I oni su imali lakše ozljede. Stoga, opreza nikad dosta!, poručuje naš reporter.➡️
Potresi i posljedice - novosti iz minute u minutu

Dva vatrogasca ozlijeđena pri saniranju objekata 

Vatrogasci i dalje pomažu nastradalom području Sisačko-moslavačke županije, a dvojica su ozlijeđena na terenu gdje rade u teškim uvjetima i na oštećenim objektima. Tako je dosad ozlijeđeno ukupno šest vatrogasaca. Vatrogasci su radili noćas, a nastavljaju i danas raditi na uklanjanju oštećenih dimnjaka, sanaciji krovišta, uklanjanju crjepova, osiguravanju ruševnih mjesta te drugih zadaća u svrhu spašavanja i zaštite ljudskih života, izvijestili su iz Hrvatske vatrogasne zajednice.

Tijekom jutra je obavljena i smjena kako bi se dio vatrogasaca mogao odmoriti. Sve dislocirane snage iz drugih županija bile su raspoređene na području Siska, Petrinje i Gline te općine Majur kod Hrvatske Kostajnice.

Tijekom 2. siječnja, osim svih raspoloživih vatrogasnih snaga Sisačko-moslavačke županije, bilo je angažirano ukupno 488 vatrogasaca sa 122 vatrogasnih vozila iz 17 drugih vatrogasnih zajednica županija te Državna vatrogasna intervencijska postrojba Dubrovnik HVZ-a.

Vatrogasne su snage i tijekom noći obilazile teren, a saniranje posljedica ovog razornog potresa vatrogasne snage (uz svakako i HGSS, Oružane snage RH, Crveni križ i dr.) nastavljaju dokle bude potrebe za njihovim angažiranjem.

Na teren stiže i psiholog

Vatrogasci rade u teškim uvjetima, na oštećenim objektima i velikoj visini gdje stalno prijeti opasnost od urušavanja i pada predmeta. Prilikom rada na objektima dva vatrogasca iz DVD-a Kupinečki Kraljevec i Gračani su ozlijeđena. Ukupno do sada bilježimo 6 ozlijeđenih vatrogasaca. Do sada su ozlijeđeni i vatrogasci JVP-a Split, DVD-a Otočac, DVIP-a Dubrovnik te DVD-a Novalja.

Budući da ovakvi uvjeti rada izazivaju težak psihički napor za sve službe uključene u spašavanje, u pomoć vatrogascima raspoređenima na terenu stiže psiholog.

- Hrvatska vatrogasna zajednica osigurala je pružanje psihološke potpore vatrogascima na terenu, s posebnim naglaskom na ozlijeđene vatrogasce, rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

U Zagrebu više od 500 intervencija

Nastavljena je sanacija posljedica potresa i u susjednim županijama.
Vatrogasci JVP-a Grada Zagreba i DVD-a s područja Grada Zagreba tijekom 2. siječnja imali su 80 tehničkih intervencija. Do sada je odrađeno više od 500 intervencija uklanjanja dimnjaka, sanacije krovišta, uklanjanja oštećenih crjepova i fasada te ostalih izvida vezanih za procjenu stanja navedenih dijelova objekata.

Istodobno, velik dio snaga iz Zagreba angažiran je i u Sisačko-moslavačkoj županiji. Vatrogasci s područja Zagrebačke županije zabilježili su 2. siječnja 50 tehničkih intervencija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!