19:38 / 16.07.2021.

Autor: Ana Papec/T.V./Dnevnik/HRT

Dvojica radnika poginula: Sumnja se u propust u poduzimanju mjera zaštite

Traje istraga nesreće u kojoj su jučer život izgubila dvojica radnika

Traje istraga nesreće u kojoj su jučer život izgubila dvojica radnika

Foto: Sanjin Strukic / PIXSELL

Traje istraga strašne nesreće u kojoj su jučer život izgubila dvojica djelatnika jedne varaždinske građevinske tvrtke. Poginuli su u odronu zemlje tijekom radova na sanaciji dvorca Bela, nedaleko od Ivanca. Sumnja se da se dogodio propust u poduzimanju mjera zaštite na radu pri izvođenju zemljanih iskopa.


I dan nakon tragedije svi se pitaju kako je moguće da se dogodi takvo što. Vijest o strašnom događaju, u kojem su život izgubile dvije osobe, belski je kraj zavila u crno. Nakon očevida doznaje se da se nesreća dogodila zbog odrona zemlje u kanal dubok 4 metra.

- Državno odvjetništvo će provesti postupak poduzimanja daljnjih izvida. Naložit će se potrebna vještačenja, također i druge dokazne radnje u cilju prikupljanja svih podataka koji su potrebni za odluku o nastavku postupka, kaže Darko Galić, glasnogovornik Županijskog državnog odvjetništva u Varaždinu.

Na mjesto događaja jučer su izašle sve hitne službe.

- Dosta je to bilo fizički naporno, tako da smo mijenjali ljude kad su se iscrpili, pa smo stavljali nove snage. Morali smo stabilizirati teren jer je bila dosta velika dubina gdje su bili unesrećeni, objašnjava Zdenko Lacković, zapovjednik Vatrogasne zajednica grada Novog Marofa.

U izvlačenju tijela sudjelovalo je 25 vatrogasaca, članova DVD-a Ivanec i Novi Marof.

- Prvo tijelo smo relativno brzo izvukli jer je bilo na višoj razini, a drugi unesrećeni je bio na dosta nižoj razini, pa je tu bila potrebna dodatna stabilizacija terena da bi zaštitili vatrogasce od mogućeg ponovnog urušavanja, dodaje Lacković. 

Dvorac Bela 2 u vlasništvu je varaždinskog poduzetnika  Dubravka Hoića. 

- Kontaktirali smo vlasnika dvorca koji je zgrožen ovom tragedijom te izražava sućut obitelji preminulih, rekla je novinarka HTV-a Ana Papec

Slučaj nije htio komentirati dok traje istraga. Nakon utvrđivanja kaznene odgovornosti slijedit će prijava nadležnim tijelima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!