Tramišak: Intenzivni radovi na Objedinjenom hitnom bolničkom prijemu u Splitu

12:39 / 14.01.2022.

Autor: Hina/HRT

Julije Meštrović i Nataša Tramišak

Julije Meštrović i Nataša Tramišak

Foto: Milan Sabic / PIXSELL

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak u petak je, zajedno s ravnateljem splitskog KBC-a dr. Julijem Meštrovićem, obišla gradilište Objedinjenog hitnog bolničkog prijema (OHBP) na Firulama, gdje se radovi odvijaju vrlo intenzivno.

Tom prilikom je rekla da radovi teku odgovarajućom dinamikom i vrlo intenzivno, a očekuju da će se realizirati prva faza već sredinom ove godine.


Otkrila je i kako KBC Split ima planove i priprema projektno- tehničku i studijsku dokumentaciju za druge strateške projekte, a time i za izgradnju nove bolnice, a da su novčana sredstva osigurana iz EU.


- Kada dođe do realizacije projekta, mi ćemo pružiti svu moguću suradnju. Osobno smatram da dalje moramo jačati kapacitete zdravstvenog sustava kako infrastrukturne tako i kadrovske. Imamo mnogo prioriteta i mnogo problema, ali jedan od puteva rješavanja takvih problema je adekvatnije infrastrukturno opremanje, odnosno infrastrukturni kapaciteti samih bolnica, kazala je ministrica Tramišak.


U tijeku radovi i na Regionalnom transfuzijskom centru


Osim Objedinjenog hitnog bolničkog prijema govorilo se i o projektu Regionalnog transfuzijskog centra jer se oba kapitalna projekta KBC-a Split, na kojima su radovi u tijeku, sufinanciraju iz fondova Europske unije.


Među strateškim projektima splitskog KBC-a su: Centar za akutnu medicinu, zgrada poliklinike i dnevne bolnice te Istraživački medicinski centar na Križinama.


Ravnatelj KBC Split Julije Meštrović je istaknuo kako je važno da na tim projektima rade zajednički, te zahvaljujući dobroj suradnji napreduju. Najavio je da će se također kandidirati za sredstva EU fondova za gradnju, kupnju opreme i za edukaciju gdje god je to korisno za bolnicu.


- Očekujemo da ćemo u turističkoj sezoni imati Polovicu OHBP- a u funkciji, a cijeli prijem bi trebao biti gotov do kraja 2023. godine što je i rok za završetak Regionalnog transfuzijskog centra, odgovorio je Meštrović.


Projekt Objedinjenog hitnog bolničkog prijema (OHBP) je vrijedan oko 70 milijuna kuna od čega je više od 30 milijuna iz EU sredstava. Riječ je o operativnom programu Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., a razdoblje provedbe projekta je od 25. veljače 2020. do 25. prosinca 2023. Osim infrastrukturnih ulaganja u postojeći prostor, budući OHBP će se opremiti medicinskom i nemedicinskom opremom.


Drugi projekt Regionalnog transfuzijskog centra je iz istog operativnog programa kao i OHBP s tim da je njegova vrijednost veća od 54 milijuna kuna od čega su EU potpore veće od 31 milijun kuna, a program traje do kolovoza 2023. Gradit će se na lokaciji Križine i u toj bi se banci krvi godišnje trebalo prikupiti 30 tisuća doza krvi i krvnih sastojaka od čega bi se 12 tisuća doza prikupilo u ustanovi, a 18 tisuća na terenu.


Ravnatelj Meštrović je odgovarajući na brojna pitanja novinara kazao i da trenutno imaju 200 pacijenata od kojih je 45 njih na respiratoru, a sedam je osoba umrlo. To je jako veliko opterećenje za bolnicu, posebno za osoblje i medicinske sestre. Također je izvijestio da su na lokaciji Križine proveli instalacije, ukupno četiri kilometra cijevi za kisik i ostale plinove, kupili opremu te bi za sada trebali imati dovoljno respiratora i druge opreme.


- Međutim, ako se broj oboljelih i dalje bude povećavao, trebat će nam respiratora i ostale opreme, a okolnosti su nepredvidive. Svi čekamo što će se zbiti, izjavio je na kraju ravnatelj Meštrović.

Tramišak: Još veći investicijski val u Splitsko-dalmatinskoj županiji

Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak u petak je najavila još veći investicijski val u Splitsko-dalmatinskoj županiji, nakon što je do sada u toj županiji ugovoreno sedam milijardi kuna vrijednih projekata povlačenjem sredstava Europske unije.

- Novine koje uvodimo u procesu programiranja za razdoblje 2021. - 2027. će osigurati još veći investicijski val na ovom području, posebno vodeći računa o potpomognutim područjima, brdsko-planinskim područjima kao i našim otocima, izjavila je Tramišak nakon radnog sastanka sa splitsko-dalmatinskim županom Blaženkom Bobanom.

Istaknula je pir tom kako je Splitsko-dalmatinska županija jedna od najuspješnijih u Hrvatskoj glede povlačenja sredstava iz fondova EU-a, i da je u toj županiji sedam milijardi kuna vrijednih projekata to sada ugovoreno.

Župan Boban rekao je novinarima da su s ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Tramišak razgovarali o novom operativnom programu na području Splitsko-dalmatinske županije.

- U idućem razdoblju naglasak ćemo staviti na prometnu infrastrukturu, ali i aglomeracije, kao i demografski opustošeno područje - našu zagoru te otoke, dodao je.

Župan Boban rekao je i kako je dogovorena još tješnja suradnja u pripremi i realizaciji projektnih aktivnosti za novi operativni program, i suradnja s Ministarstvom će se intenzivirati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!