08:42 / 03.02.2021.

Autor: A sada Vlada/HRT

Tramišak: Pripremamo novi zahtjev Fondu za solidarnost

A sada Vlada

A sada Vlada

Foto: HTV / HRT

Sva raspoloživa sredstva iz EU fondova koristit će se za što raniju i bržu obnovu cijelog područja pogođenog potresom, prvenstveno Sisačko-moslavačke županije, ali i svih ostalih županija koje su stradale, rekla je na početku gošća "emisije A sada Vlada", ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak. 

- Priprema se novi zahtjev za potporu iz Fonda solidarnosti EU-a koji bi pomogao u vraćanju javne infrastrukture - obnove bolnica, škola, cesta, vodoopskrbe, naglasila je.

- Već sada smo osigurali 111 milijuna eura iz Operativnog programa konkurentnost i kohezija za izgradnju novog socijalnog fonda u funkciji socijalnog stanovanja, dodala je.

- Dok traje procjena šteta ne može se znati o kojoj razini novaca se radi. Procijene bi trebale biti gotove u sljedećih nekoliko tjedana, istaknula je.

Rekla je da će te izračune opet raditi stručnjaci Svjetske banke kao što je to bio slučaj u Zagrebu.  

Dodala je da obnova Banovine neće zaustaviti ostale projekte na slabije razvijenim područjima poput Like i Dalmatinske Zagore.

Za Nacionalnu razvojnu strategiju rekla je da nije stranačka i da nadilazi više od jedne Vlade. Smatra će sve što je ondje navedeno biti ostvarivo u sljedećih 10 godina. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!