Tramišak putem Facebooka reagirala na medijske natpise i kritike

21.01.2023.

12:20

Autor: Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Nataša Tramišak

Nataša Tramišak

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Bivša ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak oglasila se na Facebooku nakon što je jučer aktivirala svoj saborski mandat. Reagirala je na neke medijske natpise i kritike da iza sebe ostavlja nered. Za reakciju smo pitali i novog ministra Šimu Erlića. 

Iz statusa Nataše Tramišak na Facebooku: 

"Razvlačit ćemo te po blatu!"

Prijetnja je koja se ostvaruje prisanjem laži o javnim osobama, političarima.

Nisam zastrašena, naprotiv.

O softveru eFondovi i problemima koje sam zatekla u istome, od najbržeg prsta do izloženosti osobnih podataka svih korisnika, mediji su već izvještavali, a sami korisnici softvera i bespovratnih EU sredstava dostavljali im dokaze.

O pokrenutom procesu 2019. godine, tko isti softver održava, kakvi su ugovori potpisani tih godina na iznose veće od 32 milijuna kuna i radi čega održavanje softvera do datuma mog odlaska s mjesta ministrice regionalnoga razvoja i fondova EU nije ministarstvo plaćalo nikome, čak niti Fini (sve je ostalo na 0,00 kn izvršavanja tijekom tih 18 mjeseci), te kako softver nije u nikakvom problemu za održavanje već ga se takvim želi prikazati, obavijestila sam nadležna istražna tijela, kako o samom softveru, tako i DORH o prijetnjama.

Iako više nisam na dužnosti ministrice, nadam se da imam pravo na zaštitu kao i svaki drugi građanin ove države, jer ovo je bila tek prva izgovorena prijetnja, ali prijetnja koja se ostvaruje.

- To je sve što mogu sada reći, napisala je bivša ministrica Tramišak. 

Erlić: Sustav EU fondova bit će ponovno otvoren od kraja siječnja

Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić izjavio je danas u Zadru da će sustav EU fondova, koji je zbog prebacivanja na euro trenutno izvan snage, biti ponovno otvoren od kraja siječnja.

- Od kad sam preuzeo dužnost odmah sam zatražio sastanak sa Finom, imao sam sastanak jučer i oni mi garantiraju da će sustav raditi najnormalnije od kraja siječnja i da informatičari daju sve od sebe da se otklone problemi i da sustav bude funkcionalan, rekao je ministar.

Naglasio je da svi projekti normalno i regularno provode.

- Iako je sustav izvan snage dok se ne prebaci na euro to ne znači da svi projekti i sva plaćanja ne mogu ići jer smo to omogućili, dodao je. 

Naglasio je da je za sve korisnike koji trebaju unositi u sustav izvješća produljen rok od mjesec dana i da nitko neće biti oštećen.

Novinarima je odgovorio kako ne misli da je itko kriv za tu situaciju. Objasnio je da je Ministarstvo krajem prošle godine dobilo informaciju da se mora napraviti konverzija, ali da Fina ima brojne sustave koje je trebala opslužiti krajem prošle godine.

- U komunikaciji Ministarstva i informatičkog tima Fine dogovoreno je da sustav EU fondova na red dođe u siječnju. To nije problem za korisnike jer neće biti kašnjenja jer su plaćanja omogućena, rekao je. 

Za prozivke na račun bivše ministrice Nataše Tramišak da je ostavila nered u Ministarstvu rekao je kako ne misli da je to nekakav nered.

- To je situacija koju samo treba razriješiti. Kompleksna je situacija s informatičkim sustavima koja se vuče još od prestanka s radom ugovora. Bilo je potrebno pronaći novi način za održavanjem i to se rješava, kazao je ministar.

Dodao je da je na njemu sada kao novom ministru "da okupi tim Ministarstva i Fine, da to stavimo na noge i da to funkcionira".

Za objavu bivše ministrice Tramišak o prvim prijetnjama koje se ostvaruju i provlačenju kroz blato, rekao je da nitko sa strane Ministarstva to ne radi i da je situacija tu malo napuhana s te strane.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!