Tramišak u Bjelovaru: Izgradnjom bolnice bolja zdravstvena skrb

28.10.2022.

17:11

Autor: T.D./HRT/Hina

Nataša Tramišak

Nataša Tramišak

Foto: Luka Stanzl / Pixsell

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak istaknula je na završnoj konferenciji o EU projektima, vrijednima 70 milijuna kuna za izgradnju bjelovarske bolnice, da će stanovnici Bjelovarsko-bilogorske županije imati kvalitetniji pristup zdravstvenoj skrbi.

Riječ je o projektima Poboljšanje pristupa dnevnoj bolnici u Općoj bolnici Bjelovar i Poboljšanje pristupa hitnoj zdravstvenoj zaštiti u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, sufinanciranima iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Ministrica je čestitala županu, gradonačelniku Bjelovara i samoj Općoj bolnici na realizaciji tih velikih projekata.

- Objedinjenje hitnog bolničkog prijama, kirurgije i dnevne bolnice pomoći će stanovnicima grada Bjelovara i Bjelovarsko-bilogorske županije da imaju kvalitetniji pristup zdravstvenoj skrbi, istaknula je u petak ministrica Tramišak.

Dodala je da poboljšanje kvalitete života predstavlja smisao ulaganja iz fondova Europske unije i državnog proračuna, a zdravstvena skrb je jedan od temelja toga.

- Znamo da Bjelovarsko-bilogorska županija ima veliki projekt izgradnje bolnice i da će tu trebati još puno ulaganja, a to će sigurno biti iz europskih fondova, ali i velik dio bit će iz državnog proračuna. Znamo da je županija samostalno krenula u izgradnju tog projekta, da se kreditno zadužila i sada zapravo država godinu po godinu pokušava dodatno pomoći, rekla je Tramišak i najavila da će se pomoći i u opremanju.

- I sam Razvojni sporazum Sjever obuhvatio je i tu vrijednost projekta, ali treba ići korak po korak i vidjeti kako će se bolnica stavljati u funkciju. Najvažnije je da ona bude adekvatna, funkcionalna i kvalitetna za sve građane koji će ju koristiti, poručila je ministrica Tramišak.

Objedinjeni hitni bolnički prijam, dnevna bolnica i kirurgija u novoj zgradi Opće bolnice Bjelovar za pacijente će se otvoriti 3. studenoga ove godine, potvrdio je župan Marušić i dodao da s Vladom razgovara o kreditu od 200 milijuna kuna.

- Imamo potporu, imao sam ovaj tjedan sastanak u Ministarstvu financija što se tiče rata kredita od 17 milijuna za iduću godinu a da pri tom ne ugrozimo cijeli zdravstveni sustav naše županije. Na nama je da završimo tu bolnicu, ali trebamo imati razumijevanja i za državu jer ona nije bankomat gdje dođeš i tražiš 100 milijuna kuna, istaknuo je župan Marušić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!