Tramišak: Uskoro strategija za povlačenje sredstava iz EU

30.07.2020.

03:39

Autor: HRT/Hina

default error photo
Govoreći o razlici uplaćenih sredstava Hrvatske u EU proračun i povučenih sredstava rekla je da smo od 2013. do 2020. godine u plusu 26 milijardi kuna.
Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak odgovarajući na kritike dijela saborske oporbe u vezi s apsorpcijom europskih sredstava poručila je da će u novoj financijskoj perspektivi poraditi na jačanju institucionalne podrške za provedbu EU projekta. 

Burno u Saboru o premijerovu izvješću o sastanku Europskog vijeća

U ovoj financijskoj perspektivi poradit ćemo na sustavu nagrađivanja ljudi koji rade u sustavu na provedbi EU projekata i eventualno povećanju broja zaposlenih tamo gdje je potrebno, pojačati institucionalnu podršku, rekla je Tramišak u Hrvatskom saboru tijekom rasprave o premijerovom izvješću o sastanku Europskog vijeća.

Odgovarajući Sandri Benčić (Možemo!) koja je istaknula da strategija, koja je preduvjet za povlačenje EU sredstava, nije još usvojena, Tramišak je rekla da će nacionalna razvojna strategija biti spremna za mjesec do dva. Govoreći o razlici uplaćenih sredstava Hrvatske u EU proračun i povučenih sredstava rekla je da smo od 2013. do 2020. godine u plusu 26 milijardi kuna.

U cjelodnevnoj raspravi o izvješćima o sastanku Europskog vijeća i o hrvatskom predsjedanju Vijećem Europske unije vladajući su izražavali zadovoljstvo predsjedanjem kao i osiguravanjem 22 milijarde eura za Hrvatsku dok je oporba iznosila niz kritika.

Marija Selak Rasudić (Most) upozorila je da osigurana sredstva Hrvatskoj stoje na raspolaganja ali da to može značiti i naš gubitak ako se poveća izdvajanje u EU proračun. Marijana Puljak  (Pametno) rekla je da se Hrvatska nalazi najniže na ljestvici po iskorištenosti EU sredstava, a Dalija Orešković (IP) da predsjedanje Vijećem Europske unije nije bilo ni uspješno ni ambiciozno ni artikulirano. Erik Fabijanić (SDP) kazao je da se Hrvatska ima čime podičiti u EU, ali da to sigurno nije predsjedanje EU-om jer se tu radi o rotaciji.

Zvonimir Troskot (Most) ocijenio je da smo u EU poslali poruku kako se nismo obračunali ni s korupcijom niti s vladavinom prava, odnosno pravosuđem podsjetivši na raspored sjedenja na koncertu u HNK prilikom otvaranja predsjedanja Vijećem Europske unije.

- Jedan pored drugog sjedili su korupcija i nefunkcionirajuće pravosuđe, Milan Bandić koji ima nekoliko potvrđenih optužnica i bivši državni odvjetnik Dražen Jelenić koji je te optužnice podigao, rekao je.

Vladajući su u raspravi naglašavali da je dogovor Europskog vijeća i 22 milijarde eura za Hrvatsku veliki uspjeh kao i da je šestomjesečno hrvatsko predsjedanje bilo uspješno. Možemo biti ponosni da smo u teškim okolnosti ostvarili ciljeve koje smo zacrtali, ostvarili smo maksimum mogućeg i zato čestitam ministru vanjskih poslova na uloženom trudu, poručila je Zdravka Bušić (HDZ). Domagoj Ivan Milošević naglasio je da su u šest mjeseci predsjedanja u izvanrednim okolnostima ostvareni svi postavljeni ciljevi i izdvojio početak pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman završno je poručio kako je nakon konstruktivne rasprave učvršćen u uvjerenju da je hrvatsko predsjedanje bilo ne dobro nego odlično. Za predsjedanje smo dobili pohvale od čelnika drugih država, ono je zapaženo,  pokazali smo liderstvo a  ostvarili smo i programske ciljeve. - Idemo dalje u smjeru obrane  hrvatskih interesa i poštivanja europskih prava, a to želimo i našim susjedima, zaključio je ministar.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!