Tramvaj ponovno na zagrebačkim ulicama

29.04.2020.

17:11

Autor: Vijesti u 17/L.G./Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

default error photo
Tramvajske linije prometuju prema nedjeljnom rasporedu vožnje koji je dostupan na početno-krajnjim stajalištima te na internetskoj stranici ZET-a.
Nakon više od mjesec dana u Zagrebu su puštene u promet i prve tri tramvajske linije koje voze izmijenjenim trasama zaobilazeći centar, a jedna od njih prvi put prolazi preko obnovljenog remetinečkog rotora.

Nakon godinu i pol radova, preko zagrebačkog rotora od danas se opet može tramvajem. Ovo nije samo uspostavljanje tramvajskog prometa, ovo je ponovno povezivanje Novog Zagreba i staroga grada, dakle opet tramvaj vozi preko Save i to je velika stvar.

- Hvala Bogu jer mi je lakše do posla doći, u Novom Zagrebu sam morala pješice, tako da mi je ovo milina, kazala je građanka Zagreba.

Zadovoljstvo zbog ponovne uspostave tramvajskog prometa nije skrivao ni prvi čovjek grada.

- Veseli me što smo pustili tračnički dio prometa u gradu Zagrebu jer time vraćamo prijevoz naših sugrađana u normalu, hvala svima koji su u tome sudjelovali, naglasio je zagrebački gradonačelnik.


- Time vraćamo prijevoz naših sugrađana u normalu bez obzira na to što su uvjeti takvi kakvi jesu, ali sinhrono usklađenje i prijevoz buseva i tramvaja nema alternative. Dok ne pustimo sve linije - i tramvajske i autobusne, nećemo biti u konačnici zadovoljni, dodao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. 14-icu preko rotora, u optjecaju su još i linije broj 3 i 5. Nema gužve, a u ZET-u ističu da se građani drže propisanih mjera.

- Imaju maskice, rukavice, uredno koriste dozatore, čak i upozoravaju ako netko uđe u vozilo i nije dezinficirao ruke da to učini, znači naša vozila se dezinficiraju, vozačko osoblje je zaštićeno i sa prostorom, i sa sredstvima za dezinfekciju, rekla je predsjednica Uprave društva ZET-a Ljuba Romčević Žgela.

Tramvajske linije prometuju prema nedjeljnom rasporedu vožnje koji je dostupan na početno-krajnjim stajalištima te na internetskoj stranici ZET-a.

No, u središtu grada zbog posljedica potresa još nema javnog prijevoza. Dosad je pregledano više od 15 tisuća objekata, a za sve one koji su pretrpjeli manja oštećenja, svakodnevno se dijeli građevni materijal. Jedna od lokacija je i parkiralište na Mirogoju.

- Evo sad bi trebala doći druga pošiljka materijala koju očekujemo do subote, mi smo ljude zabilježili, rekli smo da ćemo svakoga nazvati, istaknula je predsjednica Vijeća Gradske četvrti Gornji grad-Medveščak Mirjana Džajo.

Potreban materijal dosad je dobilo 750 kućanstava, a 6. svibnja istječe rok za prijavu štete na imovini. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!