09:46 / 29.01.2019.

Autor: M.Š./Hina

Transparency: Korupcija u Hrvatskoj raširena pojava, nastavlja se negativan trend

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

"Netransparentna imenovanja i postupci donošenja odluka te nedovoljna spremnost za rješavanje korupcijskih afera i/ili sumnji u korupciju pridonose padu povjerenja u rad Vlade".
Indeks percepcije korupcije (IPK) Transparency Internationala (TI) za 2018., po kojem je Hrvatska ostvarila rezultat od 48 bodova i nastavila negativan trend, pokazuje kako kontinuirani neuspjeh većine zemalja da znatnije obuzdaju korupciju pridonosi krizi demokracije diljem svijeta, objavio je u utorak TI.

- Hrvatska je na ljestvici IPK 2018. ostvarila rezultat od 48 bodova, što je znatno lošije od prosjeka Zapadne Europe i Europske unije (koji iznosi 66) i pokazuje da se korupcija u javnom sektoru u Hrvatskoj smatra raširenom pojavom. Time je nastavljen negativan trend Hrvatske u usporedbi s 2017. i 2016. (kada je ostvarila 49 bodova), odnosno 51 bod u 2015., navodi TI.

Ističe da "netransparentna imenovanja i postupci donošenja odluka te nedovoljna spremnost za rješavanje korupcijskih afera i/ili sumnji u korupciju pridonose padu povjerenja u rad Vlade".

TI također kaže da dodatno zabrinjava nedostatak strateških dokumenata, osobito u području odnosa prema medijima i civilnom društvu, kojima bi se vlast jasno odredila prema ključnim akterima koji prate političke procese.

- Ako želi zaustaviti negativan trend i približiti se prosjeku Europske unije, Hrvatska mora povećati transparentnost rada javnih tijela i uložiti znatne napore da vrati povjerenje građana u njihov rad.

Transparency International kaže kako njegova analiza pokazuje da korupcija pridonosi globalnoj krizi demokracije.

- S obzirom na ugroženost brojnih demokratskih institucija diljem svijeta - kojima često prijete čelnici autoritarnih ili populističkih sklonosti - trebamo učiniti više da osnažimo mehanizme ravnoteže i kontrole i zaštitimo prava građana, izjavila je Patricia Moreira, generalna direktorica Transparency Internationala.

- Korupcija nagriza demokraciju i stvara začarani krug u kojem korupcija potkopava demokratske institucije, a tako oslabljene one su manje sposobne kontrolirati korupciju, istaknula je.

Više od dvije trećine zemalja ostvarilo je rezultat ispod 50 bodova, s prosječnim rezultatom od samo 43 boda. Od 2012. samo je 20 zemalja, uključujući Argentinu i Obalu Bjelokosti, znatno popravilo svoj rezultat, dok je 16 zemalja, među kojima su Australija, Čile i Malta, svoj rezultat znatno pogoršalo.

Danska i Novi Zeland na vrhu su indeksa s 88 odnosno 87 bodova, dok su na začelju ljestvice Somalija, Južni Sudan i Sirija s rezultatima 10, 13 i 13 bodova.

- Naše istraživanje dovodi u jasnu vezu postojanje zdrave demokracije i uspješno suzbijanje korupcije u javnom sektoru, izjavila je Delia Ferreira Rubio, predsjednica Transparency Internationala, te dodala kako je mnogo vjerojatnije da će korupcija cvasti ondje gdje su demokratski temelji slabi i gdje se nedemokratski i populistički političari mogu njome okoristiti za vlastiti boljitak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!