19:06 / 13.12.2020.

Autor: Sunčica Findak/Dnevnik/IMS/HRT

Traže se učitelji

-

-

Foto: - / -

Zamjene i stručna pokrivenost nastave u slučaju izostanka ili nedostatka učitelja i nastavnika, velik su problem našeg školstva.
Zamjene i stručna pokrivenost nastave u slučaju izostanka ili nedostatka učitelja i nastavnika - i inače su velik problem našeg školstva, koji je u ovo doba pandemije posebno izražen. Zbog učestalih bolovanja i samoizolacija, zamjene su postale gotovo neizvedive.

Taj je problem za Dnevnik HTV-a istražila naša Sunčica Findak za rubriku O školstvu na distanci.

Na nastavničkim grupama, na natječajima, vrlo često vidjet ćete u posljednje vrijeme: traži se učitelj, nastavnik za zamjenu za taj i taj predmet. 

- Pitanje kadrova u školama postaje pitanje broj 1. Svi mi u brojnim školama osjećamo nedostatak kadrova posebno u području matematike, informatike, fizike, rekla je Ljiljana Crnković, ravnateljica XV. gimnazije, Zagreb.

- Popriličan problem je sa zamjenama ove godine. Osim što je covid uzeo danak, imamo brojne samoizolacije, ali imamo i ostale bolesti koje nisu nestale zato što je covid došao, govori Gordana Kajić,ravnateljica OŠ Kustošija, Zagreb.

Ako je prije vrijedilo pravilo da je u većim gradovima lakše naći zamjenu - posljednjih mjeseci pokazuje se da pravila više nema.

- Naći zamjenu, pogotovo kraću, je nemoguća misija. Svatko od nas može završiti u samoizolaciji zbog nekog pozitivnog u školi i ravnatelj preko noći mora osigurati zamjenu...teško, naglašava Josip Matković, prof. njemačkog jezika, OŠ dr. Vinka Žganca, Zagreb.

I sam je nedavno prebolio COVID-19.

- Jesu za vas našli zamjenu? Imao sam dijelom stručnu, a dijelom nestručnu, rekao je.

Učiteljica Vesna nije bila bolesna ni u samoizolaciji, ali na zamjenama jest.

- Kad odradim svoje radno vrijeme u školi, odem kući i pripremim on-line zadatke za učenike koji su doma i onda idem mijenjati učiteljicu u njen razred, vraćam se u školu, rekla je Vesna Tolić, učiteljica, OŠ Kustošija, Zagreb.

- Bila sam u zamjenama odradila sam 21 zamjenu, naglasila je Anita Ramljak, vjeroučiteljica, OŠ Kustošija, Zagreb.

- Sada je dodatno otežano pandemijskom krizom i trebat će problem rješavati puno sustavnije, rekao je Tomislav Paljak, državni tajnik Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Pandemija je i na ovom primjeru pokazala koliko u školstvu nedostaje kadrova iz svih područja i koliko su oni potplaćeni. Sve je to, nažalost, sada došlo na naplatu!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!