Treba li maturalna putovanja koncipirati drukčije nego do sada?

07:18 / 10.12.2018.

Autor: E.L.S./HRT

-

-

Foto: - / -

Sve su glasnija razmišljanja da maturalna putovanja treba koncipirati drukčije nego do sada.
Sve su glasnija razmišljanja da maturalna putovanja treba koncipirati drukčije nego do sada. "Trebalo bi propisati konkretne obveze i odgovornosti škole, turističkih agencija, roditelja i učenika jer je sve više problema u organizaciji putovanja", poručila je Suzana Hitrec, predsjednica Udruge ravnatelja srednjih škola i naglasila da se trebalo i definirati koji su svrha i cilj maturalnog putovanja.

Đurđica Cvitkušić, ravnateljica Srednje škole "Hrvatski kralj Zvonimir" na Krku ispričala je kako je u rujnu 2015. nastavničko vijeće u toj školi donijelo odluku o ukidanju maturalnih izleta i ekskurzija. Razlog za to su, kaže, loša iskustva koja su imali tijekom održavanja maturalnih putovanja i silan stres koji su nastavnici doživljavali tijekom boravaka u inozemstvu. Samo prvu godinu nakon zabrane njihovi su se učenici povezali s učenicima riječkih i opatijskih škola i ipak otišli na maturalac.

"Mi smo ukinuli maturalno putovanje, no ponudili smo nešto drugo i naši učenici sada putuju više nego prije. Sudjeluju u projektima, imaju svoje obveze, istražuju, pripremaju se. U projektima dolaze do izražaja njihova zainteresiranost, angažman, znanje, njihovi talenti. Sada smo na pravom putu da im omogućimo putovanja u kojima im dajemo više, ali bez alkohola i bez neprimjerenog ponašanja", ispričala je ravnateljica Cvitkušić.

Hitrec je pojasnila da je obveza nastavnika u vezi maturalnih putovanja iznimno velika: "Riječ je o kontroli 24 sata dnevno, nekoliko dana. Važna je suradnja s roditeljima, a neki pokazuju neodgovornost, šalju djecu kako bi se ludo zabavili na putovanjima, kako bi ispitali svoje granice, pakiraju bocu alkohola kako bi im bilo ljepše na maturalnom putovanju...".

Dario Topić, maturant zagrebačke Prve gimnazije, složio se da se nešto treba mijenjati u vezi organizacije i maturalca, ali uvjeren je da je potpuna zabrana štetna. "Putovanja su važan segment, kroz sinergiju učenika i nastavnika bi se mogao napraviti koristan obrazovni program jer je velika vrijednost putovati", rekao je.

Komentirajući sve aktualniju temu o nasilju u školama ravnateljica Đurđica Cvitkušić je upozorila da se ta tema aktualizira tek kada neki incident zgrozi javnost. "Kada se nešto dogodi, tek onda se sve institucije angažiraju, a trebali bi biti angažirani stalno. Pravila igre se moraju znati na prvom roditeljskom sastanku i na prvom sastanku razredne zajednice. Nasilja je bilo, bit će sve više jer dolaze neke nove generacije, trebaju se uključiti sve institucije, važno je sve preventivno poduzeti da ne dolazi do takvih situacija i da zaštitimo naše nastavnike", upozorava Cvitkušić.

Učenik Dario Topić poručuje da je svaki oblik nasilja za osudu: "Nema mjesta za nasilje ni u društvu ni u školi, to je apsolutno nedopustivo", izjavio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!