17:43 / 22.02.2019.

Autor: Danijela Minić/V.K./HRT

Treba li nam plutajući LNG terminal?

Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Lokalna i regionalna vlast odnosno općina Omišalj i Primorsko-goranska županija protive se gradnji plutajućeg LNG terminala.
Lokalna i regionalna vlast odnosno općina Omišalj i Primorsko-goranska županija protive se gradnji plutajućeg LNG terminala. Argumenata je, kažu, mnogo, a među najvažnijima je što u prostorno-planskoj dokumentaciji općine i županije taj projekt ne postoji.

Projekt nije u skladu sa zakonskim propisima, niti je zasnovan na ekološki prihvatljivim standardima. A ne donosi nikakve gospodarske dobrobiti općini i otoku Krku te Primorsko-goranskoj županiji, već negativno utječe na našu stratešku gospodarsku granu - turizam.

S druge strane, Vlada ističe da je riječ o jednom od njezinih strateških projekata zbog čega je u Saboru donesen Lex LNG kako bi se on i proveo. O tome se govorilo na konferenciji pod nazivom "Treba li nam plutajući LNG terminal?"

- Mi jesmo za energetsku neovisnost Hrvatske, ali ona je isto tako neovisna energetski i bez ovog LNG-a. To se da i stručno dokazati. U Sredozemnom moru ima terminala koliko želite i interkonekcije koliko god treba. Jesam za razvoj plinskog tržišta i jesam za to da ovdje bude fiksni terminal , da se razvije ta plinska priča, ali da ga i koristimo na termoelektrani Urinj. Ne vidim čemu ovo nasilno ponašanje kroz zakon o LNG-u, rekao je Zlatko Komadina, primorsko-gpranski župan.

- Želim da se odgovori na nekoliko pitanja koja interesiraju ovu lokalnu zajednicu, a to je zašto ih se uporno ignorira, zašto se krše prostorni planovi i ustavna prava koja kažu da je upravo Ustavom zajamčeno pravo da lokalna samouprava odredi svoje razvojne projekte, naglasila je Mirela Ahmetović, načelnica općine Omišalj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!