19:20 / 01.10.2019.

Autor: Jagoda Bastalić/HRT

Treba li objaviti snimku vožnje suca Turudića?

Ivan Turudić

Ivan Turudić

Foto: - / -

Predsjednik zagrebačkog Županijskog suda Ivan Turudić kažnjen je zbog prebrze vožnje u okolici Bjelovara. Na ispitivanju se nije pojavio jer, kako kaže, nije zaprimio poziv.
Predsjednik zagrebačkog Županijskog suda Ivan Turudić kažnjen je zbog prebrze vožnje u okolici Bjelovara. Na ispitivanju se nije pojavio jer, kako kaže, nije zaprimio poziv.

Turudić je 26. siječnja počinio prekršaj prekoračenja brzine upravljajući osobnim automobilom. Prema policijskom presretaču vozio je 132 km/h, a ondje je brzina ograničena vidno prometnim znakom od 80 km/h.  

Turudić je kazao kako smatra da je tome prekršaju pridonijelo i ponašanje policije.

- Vozio sam se bjelovarskom obilaznicom prema Zagrebu. Bio sam sa suprugom u autu i u jednom trenutku iza sebe sam vidio sivi automobil marke Audi a 4 koji je vozio nekoliko kilometara, 2-3 metra iza mene. Nije davao nikakve znakove, a  ja ni po čemu nisam mogao zaključiti da se radi o presretaču, kazao je Turudić.

Dodao je da je pročitao u medijima da je policajac rekao da je on bježao, ali da to nije točno.

Darko Laklija, glasnogovornik Općinskog suda u Bjelovaru, kazao je da je Turudić počinio prekršaj prekoračenja brzine te da je prema podacima policijskog presretača brzina iznosila 132 km/h.

Željko Marušić, prometni stručnjak, kaže da "nije ovdje samo u pitanju prekoračenje brzine".

- To je obijesna vožnja u svim kulturnim državama, a kod nas to nije. Imate i ignoriranje izričitih naredbi prometnog službenika. To je slikovito rečeno - bježanje policiji iako se to tumači drukčije. To vam je drugi izraz za istu stvar u razvijenim državama i izravno je povezano sa zatvorskom kaznom, kaže Marušić.

Na pitanje novinara Turudiću, znači li njegova izjava da policajac laže, ovaj odgovara:

- Ne možete to stavljati meni u usta da sam rekao. Ja nisam rekao da policajac laže, ako ste vi to rekli to je vaša tvrdnja, to nije moja tvrdnja, dodaje. 

Nikola Milina, glavni ravnatelj policije, izjavio je da je, u skladu sa svim  informacijama, policajac profesionalno radio svoj posao.

- Dao je prekršajni nalog za prekršaj koji je utvrdio. Nisu utvrđene nekakve situacije da je policijski službenik bio neprofesionalan ili bio blizu vozila. Mi takvih saznanja nemamo, kazao je. 

Predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa objavio je priopćenje u kojem stoji među ostalim da se "pregledom fotografija i snimke u spisu ne može zaključiti da je Ivan Turudić bježao od policijskog vozila. U spisu nema niti jednog podatka da se Ivan Turudić kao okrivljenik koristio nedopuštenim sredstvima".


Marušić naglašava da je u ovome slučaju riječ o visoko pozicioniranoj javnoj osobi, a k tome još i iz pravosuđa.

- Sve to problem čini još gorim. Javni je interes da se ova snimka objavi, smatra Marušić.

Laklija precizira da je Turudiću četiri puta poslan poziv za ispitivanje, a dva puta na Općinski prekršajni sud u Zagrebu. Dodao je da je Općinski sud u Bjelovaru poslao zamolnicu za ispitivanje okrivljenika.

- U oba puta se vratila dostava neuručena. Općinski prekršajni sud je vratio zamolnicu nazad, kao neudovoljenu. Sud je onda ponovno pokrenuo postupak tako što je dva puta poslao poziv okrivljeniku za ispitivanje. Oba puta je vraćena dostava s naznakom da je obaviješten, a da nije podigao pošiljku. Zašto? Ne znamo, kaže Laklija.

Turudić potvrđuje da se nije odazvao pozivima. 

- Nisam niti  znao za ročište. U Bjelovaru su bile dvije rasprave - jedna 24. lipnja, a druga 19. kolovoza. Na godišnjem odmoru sam bio 24. lipnja, a 19. kolovoza sam prvi dan došao s godišnjeg odmora raditi. Znači, poziv je odaslan u jedno vrlo neobično ljetno doba. Npr. 5. kolovoza, kad je većina ljudi na godišnjem odmoru, a i kada ja nisam bio u Zagrebu - nisam mogao podići poziv. Time ništa nije narušeni, kaže Turudić. 

Marušić tvrdi da pravosuđe ismijava pravosudni postupak.

- Dovodi u pitanje logiku, pravo, pravdu. Najgore je što jasno pokazuje da nismo svi isti pred zakonom  jer ne završavaju tako obični građani. Ne mogu obični građani, tek tako, četiri puta ignorirati slanje poziva. Po obične građane dolazi policija, ali kad imamo povlaštenu kastu političara, tajkuna, celebrityja -onda vam je postupak drugi, izjavio je Marušić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!