15:41 / 22.02.2019.

Autor: HRT

"Trebamo ljudima omogućiti temeljno ljudsko pravo - pravo na zdravlje"

-

-

Foto: - / -

U radijskoj emisiji „S predsjednicom izvan protokola“ Ivica Ružičić razgovarao je s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović o najaktualnijim temama i događajima.
U radijskoj emisiji "S predsjednicom izvan protokola" Ivica Ružičić razgovarao je s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović o najaktualnijim temama i događajima.

Predsjednica je istaknula da je jutros potpisala pomilovanje za Huanita Luksetića i da je sva dokumentacija poslana u ministarstvo pravosuđa koje treba o tome obavijestiti gospodina Luksetića.

- Moram reći da se iskreno kao čovjek osjećam vrlo dobro. Ovu svoju ovlast iskoristila sam u trenutku kada je nečiji život u opasnosti, rekla je i dodala da ne želi komentirati sudske presude, ali kako nakon drugostupanjske presude ima pravo donijeti odluku o pomilovanju. "Moja je odluka bila apsolutno opravdana."

Naglasila je kako je pravo gospodina Luksetića da se bori za život i za svoje zdravlje, a to što kanabis i njegovo ulje kojim se koristi u medicinske svrhe u Hrvatskoj nisu dostupni, kaže, treba se regulirati i omogućiti dostupnost svim građanima, kojima treba zbog bolesti, po pristupačnoj cijeni.

- Trebamo omogućiti ljudima temeljno ljudsko pravo koje je osigurano i Ustavom, a to je pravo na zdravlje, istaknula je predsjednica.

Grabar- Kitarović kaže kako je primila puno pisama, ne samo iz Hrvatske, u kojima se govori o tome koliko ulje kanabisa pomaže pri ublažavanju boli pacijenata.

- Ne mogu predlagati zakone, ali mogu sugerirati. Upravo radimo komparaciju praksi modernih demokratskih država i u skladu s time surađivat ćemo s resornim ministarstvima i agencijama kako bi se uredilo ovo pitanje, naglašava predsjednica.

Na pitanje kakvo joj je zdravstveno stanje, odgovorila je da je izvrsno, osim što je malo umorna.

- Smatram da je prevencija temelj zdravstvenog sustava i da ona štedi velika sredstva zdravstvenom sustavu. Više puta godišnje obavljam razne preglede. Brinem se za svoje zdravlje zato što je to ne samo moja odgovornost prema sebi već je to i odgovornost prema Hrvatskoj, zato što predsjednica mora biti fizički i psihički zdrava kako bi kvalitetno mogla obavljati posao, rekla je.

Smatra da nije bilo sukoba interesa kada je u privatnoj poliklinici, za pretragu koju je platila vlastitim novcem, dobila popust 20 posto.

- Za mene bi bilo etički nedopustivo da sam od svog liječnika ili liječnice zatražila uputnicu za pregled koji je preventivne prirode zbog obiteljske anamneze. Osim toga, ovi pregledi koje sam ja radila ne mogu se napraviti ni u jednoj klinici osim ove u kojoj sam bila. Klinika je sama objasnila svoju praksu kad je riječ o davanju popusta. Izdali su mi račun koji sam odmah platila, ističe.

- Očekujem od povjerenstva za sukob interesa da doista donese mišljenje i neka mi kažu je li to ilegalno i ne mogu li dužnosnici uzeti nikakav popust koji nije usmjeren prema njima, već prema svim građanima. Meni su moj ugled, moja čast, moja vjera i etika puno važniji od novca. Želim do kraja svoje karijere zadržati čast i dostojanstvo, rekla je.

Grabar-kitarović smatra da je Dalija Orešković postupila iznimno korektno kada je rekla kako je cijela ova priča nepotrebna.

Predsjednica je prije nekoliko dana priznala da je pogriješila kada je rekla da je poklič "Za dom spremni" stari hrvatski pozdrav.

- Poklič "Za dom" jest povijesni hrvatski pozdrav koji se spominje u mnogo povijesnih dokumenata. Pozdrav "Za dom spremni" isključivo je službeni pozdrav NDH i on je stoga kompromitiran. Ono što nisam rekla, ali smatram da svi branitelji i oni koji su slušali što sam govorila su shvatili, je to da postoji razlika između ustaškog pozdrava "Za dom spremni" i pokliča "Za dom spremni" koji postoji u statutima, ratnim insignijama prvotnih hrvatskih postrojbi koje su postojale izvan sustava hrvatske narodne garde i koje i danas u svojim statutima legalno imaju taj pozdrav, rekla je predsjednica i dodala kako je golema razlika između toga i onoga što se događalo u Drugom svjetskom ratu.

Naglasila je kako smatra da su branitelji svjesni koliko ih ona cijeni i poštuje, uključujući i one koji nisu bili u službenim postrojbama.

- Vjerujem da oni ne mogu biti izmanipulirani time kako sam ih se odrekla ili kako na bilo koji način umanjujem njihovu ulogu, istaknula je i da će branitelji biti jedna od okosnica njezina mandata.

- Samo Povjerenstvo za suočavanje sa simbolima totalitarnih režima predložilo je određene situacije u kojima se može upotrebljavati pozdrav "Za dom spremni". U Domovinskom ratu, kada je protiv nas nastupala zvijezda petokraka koja je time kompromitirana, u savezništvu s četničkom kokardom. Tada su ljudi uz poklič "Za dom spremni" branili Hrvatsku.

Na pitanje ide li u utrku za drugi mandat, predsjednica je odgovorila da nije vrijeme za objavljivanje bilo kakve odluke zato što je ostalo još puno vremena.

Za kraj, predsjednica je rekla da smo u svim ovim aferama zaboravili na male ljude, na mlade, na blokirane i ove će se godine baviti njima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!