Trebate slušati upute ljekarnika!

24.09.2019.

18:56

Autor: Ruža Ištuk/Sani Lukić/V.K./HRT

default error photo
Ljekarnici su najdostupniji zdravstveni radnici čije upute i savjete treba slušati jer su nuspojave 6. vodeći uzrok smrtnosti u svijetu.
U Hrvatskoj postoji gotovo 1200 ljekarni kroz koje dnevno prođe oko pola milijuna pacijenata. Ljekarnici su najdostupniji zdravstveni radnici čije upute i savjete treba slušati jer su nuspojave 6. vodeći uzrok smrtnosti u svijetu.

U povodu sutrašnjeg svjetskog dana ljekarnika - Hrvatsko farmaceutsko društvo upozorilo je javnost na potrebu da sigurni i učinkoviti lijekovi budu svima dostupni.

Kroz ovu ljekarnu u bjelovarskom Rovišću dnevno prođe 350 ljudi. Radi poslijepodne pa je spas i za one iz okolnih općina. Bilo da je riječ o uzimanju lijekova, proizvoda koji se izdaju bez recepta, samoliječenju - ljekarnici su za sve na raspolaganju.

- Ljudi naručuju preko interneta, žive vani, sazna susjed preko susjeda iz prve ruke. Komunikacija, to je načelno dobro informativno, ali ništa ne trebe uzimati bez savjeta stručne osobe. To je nešto što unosite u svoje tijelo, govori Domagoj Gerić, mag. pharm.,voditelj ljekarne.

Velika je odgovornost na samim pacijentima jer, prema istraživanjima, njih više od 50 posto terapiju ne uzima na ispravan način, i zbog toga izostaje pozitivan ishod liječenja.

- Ono što možemo reći, da je prošle godine otprilike oko 5 milijardi kuna potrošeno za liječenje dijabetesa, od toga relativno mali udio na lijekove, ali preko 80 posto na komplikacije, a to znači da pacijenti nisu redovito uzimali svoje lijekove ili nisu uzimali na način na koji trebaju ili nisu, što je još važnije, za tu bolest prilagodili stil života, ističe Ana Soldo, predsjednica Hrvatske ljekarničke komore.

20 posto hospitalizacija u svijetu uzrokovano je zbog nepravilnog uzimanja lijekova, a nuspojave mogu biti kobne.

- Nuspojave su šesti uzrok smrtnosti u svijetu. Radi se o tome da se možda neke nuspojava ne prepoznaju na vrijeme ili odu drastično dalje, govori Martina Šepetavc  mag. pharm. spec., Hrvatsko farmaceutsko društvo.

Prekomjerno korištenje proizvoda za odčepljivanje nosa izaziva ovisnost i oštećuje sluznicu, istodobno uzimanje kontraceptiva i gospine trave je kontraproduktivno, a pijete li sok od grejpa s lijekovima za povišeni kolesterol, možete oštetiti jetru i mišiće.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!