19:07 / 12.08.2018.

Autor: T.M./HRT

Treća struja u SDP-u: Ni Bernardićevi, ni Milanovićevi

-

-

Foto: - / -

U Pločama se okupila skupina koju predvodi 8 SDP-ovih gradonačelnika, koji su prije mjesec i pol zatražili unutarstranačke izbore. Smatraju da su oni budućnost SDP-a.
Kretanje kamatnih stopa i druga životna pitanja koja tište hrvatske građane ne muče i najjaču oporbenu stranku. SDP se već više od godinu dana bavi sam sobom i unutarstranačkim sukobima. Tako se ovaj vikend u Pločama okupila skupina koju predvodi osam SDP-ovih gradonačelnika, potpisnika pisma u kojem su prije mjesec i pol zatražili unutarstranačke izbore. Ta skupina misli da je - budućnost SDP-a.

- SDP-ovi gradonačelnici u Pločama

Govori se da bi SDP i nakon Bernardića trebao voditi baš netko od osam gradonačelnika koji su se s još 20-ak SDP-ovaca jučer i danas družili u Pločama. Na Bernardićevo mjesto navodno puca koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić. Ali to podrazumijeva da Bernardić ode. Ova treća struja priželjkuje da to bude dobrovoljna ostavka, a ne rušenje.

Davor Bernardić u javnosti se zadnji put pojavio 5. kolovoza, a na želje oponenata iz svoje stranke odgovorio je točno mjesec dana prije kad je poručio da ostavku podnijeti neće. Nema naznaka da se i danas nešto promijenilo. Zato je treća - gradonačelnička struja, govori se, sve svoje poglede usmjerila prema - Zlatku Komadini. Neslužbeno, nagovaraju ga da iznudi Bernardićevu ostavku i zatim preuzme SDP do novih unutarstranačkih izbora. Koji, kažu, ne trebaju biti sad i odmah.

Zlatko Komadina bio je u Metkoviću, ali na okupljanju gradonačelnika nije ostao. A upravo njega i drugog autora projekta Bernardić - Rajka Ostojića, dio SDP-ovaca sad naziva autorima ovog projekta s gradonačelnicima. Mladi gradonačelnici to demantiraju. "Nemamo nikakvog vođu. Mi zajednički stvaramo ideje i neke planove. Ne vodimo se za nikim. Nitko nas nije okupljao", kaže SDP-ova gradonačelnica Zlatara Jasenka Auguštan-Pentek.

Nekad bliski Milanovićevi suradnici koji su okupili tzv. pobunjeničku struju pločansko vikend-okupljanje ne žele komentirati. Kao ni središnjica u Zagrebu.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!