13:53 / 17.09.2018.

Autor: V.K./HRT

Trend porasta fizičkog nasilja u Hrvatskoj

-

-

Foto: - / -

Nakon pucnjave u zagrebačkom naselju Vukomerec, došlo je do obračuna dvije romske obitelji, gdje samo pukom srećom nije bilo žrtava. Tom prigodom došlo je i do iskazivanja nasilja i napada prosvjednika na gradonačelnika Milana Bandića
Trend porasta fizičkog nasilja nastavlja se u Hrvatskoj. Nakon filmske pucnjave u zagrebačkom naselju Vukomerec, došlo je do obračuna dvije romske obitelji, gdje samo pukom srećom nije bilo žrtava. Tom prigodom došlo je i do iskazivanja nasilja i napada prosvjednika na gradonačelnika Milana Bandića. To je samo jedan od najnovijih primjera eskalacija sukoba u javnom prostoru. O toj je temi danas u Studiju 4 govorila psihologinja, Mirjana Krizmanić.

U Hrvatskoj je porast verbalnog, fizičkog i svakog drugog nasilja koje neće prestati dok ga ne počnemo suzbijati. Nasilje se najbolje suzbija uklanjanjem uzroka.

Kod nas ima puno uzroka nasilja zato što postoji mnogo frustriranih  i ogorčenih ljudi. Svugdje u svijetu je to prisutno, ali kod nas postoji još jedan moment koji pojačava frustraciju kod ljudi, a to je egzodus ljudi. Najbolji odlaze, a oni koji ostaju su ogorčeni, nisu u mogućnosti otići, što potiče dodatnu frustraciju, ukazuje Krizmanić

Ne rješavanje problema donosi eskalaciju sukoba i nasilja

Primejr u Vukomercu upravo pokazuje kako je nasilje dovelo do novog nasilja.
Ovakve se stvari dešavaju zato što ne postoje kazne za zlostavljače. U Hrvatskoj se nasilje ničim ne suzbija. Ne postoji odgoj za uljudno ponašanje, napominje Krizmanić.


Istraživanja su pokazala, da što je veće uljudno ponašanje, manje je slučajeva nasilja.

Jaz koji trenutno postoji između siromašnih i bogatih je ogroman. Vi ne smijete nekoga pitati za porijeklo imovine jer bi to bio povratak u komunizam, govori Krizmanić.

Krizmanić je ukazala kako ne postoji nikakva sankcija za nasilje, a posebno ako ste „iz dobre kuće“.

Bez prevencije nema borbe protiv nasilja. Ako želimo dugoročno rješenje, djecu trebamo odgajat da ne budu agresivna, a mi činimo upravo suprotno, upozorava Krizmanić.

Nasilje nad ženama u Hrvatskoj  je postalo prihvatljivo. Više nitko na to ne obraća pažnju i nitko vam za to neće prigovoriti, zaključila je Krizmanić

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!