Trenutno aktivno 945 tužbi protiv novinara i medija

02.05.2023.

14:23

Autor: Hina/HRT/A.S.

Trenutno aktivno 945 tužbi protiv novinara i medija

Trenutno aktivno 945 tužbi protiv novinara i medija

Foto: HTV / HRT

Trenutno je u Hrvatskoj aktivno 945 tužbi protiv medija, urednika i novinara, od kojih 910 za naknadu štete radi povrede časti i ugleda u ukupnom iznosu od 5,4 milijuna eura, upozoreno je u utorak na predstavljanju rezultata godišnje ankete HND-a o tužbama za povredu ugleda i časti.

Najveći broj tužbi odnosi se na Hanza mediju i Styriju, a od 22 medija tužbenim zahtjevima potražuje se ukupno 5,4 milijuna eura odštete, rečeno je u raspravi u Novinarskom domu uoči Svjetskog dana slobode medija.

Tužitelji su najčešće osobe iz javnog i političkog života i suci, odnosno osobe na pozicijama moći. Kada je riječ o kaznenim postupcima, devet medija je prijavilo ukupno 35 takvih postupaka, a najdulji sudski spor traje 33 godine i vodi se protiv Večernjeg lista. 

U raspravi su problematizirani pritisci SLAPP (Strategic lawsuit against public participation) tužbi na slobodu medija te mehanizmi zaštite od zloupotrebe pravosudnog sustava za ušutkavanje kritičkih glasova.

Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko rekao je kako, s obzirom na to da Hanza media u anketi nije navela podatke o visini odštetnih zahtjeva, može pretpostaviti da su na razini prošlogodišnjih, odnosno oko 10 milijuna eura.

- To govori da pravosudna represija u Hrvatskoj prema novinarima i medijima ne jenjava. HND će i dalje taj problem internacionalizirati te poziva Vladu da dekriminalizira djela protiv ugleda i časti, jer svatko pravnu zadovoljštinu može naći u parničnom postupku. Tužbe su način napada na naše kolegice i kolege, njima se osim financijskog iscrpljivanja na neki način želi nametnuti i cenzura, ocijenio je Zovko.

Hrvatska rekorder u Europi po broju tužbi sudaca protiv novinara


Ustvrdivši kako je situacija neodrživa i da progon novinara treba zaustaviti, Zovko je naglasio da je Hrvatska rekorder u Europi po broju tužbi sudaca protiv novinara. Pritom je podsjetio da je osječki sudac Zvonko Vrban proglašen najvećim europskim ovisnikom o tužbama, no to nije bila zapreka da bude ponovno izabran na tu funkciju.

Predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić smatra kako bi bilo poželjno da suci nisu tužitelji. Ako je kritika u novinskom članku bila opravdana, onda je stvar svakog suca može li podnijeti kritiku. Ako se s time ne može nositi, možemo reći da nije baš za taj posao, poručio je.

- Pitanje je jesu li sve tužbe podobne za razmatranje, je li podnošenje tužbe u vezi sa sudačkim poslom izravno i isključivo osobno pravo samog suca, tu je i praksa suda EU-a, rekao je Dobronić.

Odvjetnica Vesna Alaburić drži da je potrebna edukacija sudaca i odvjetnika koji se bave tim sporovima, ali i novinara u obavljanju posla.

Ministarstvo kulture i medija preklani je osnovalo radnu skupinu koja se bavi problemom SLAPP-a, čime je potvrdilo problem na koji HND već godinama upozorava, no još nije izradilo nikakav mehanizam za sprječavanje takvih tužbi, rečeno je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!