13:00 / 05.10.2018.

Autor: I.H./HRT

Trg žrtava fašizma nekad i sad

Foto: Maja Sever

Foto: Maja Sever

Foto: - / -

Izgradnja je počela 1923., a kružna zgrada s kupolom izgrađena je 1938. prema projektu Ivana Meštrovića za Dom umjetnosti.
HRT ima snimke Trga žrtava fašizma iz Drugog svjetskog rata. Snimano je u vrijeme kada su gradili minarete - Meštrovićev dom bio je u funkciji džamije.

- Bandić otvorio radove na uređenju Trga žrtava fašizma
- Prijepori zbog obnove zagrebačkog Trga žrtava fašizma
- Počeli radovi na uređenju Trga žrtava Fašizma u Zagrebu

Izgradnja je počela 1923., a kružna zgrada s kupolom izgrađena je 1938. prema projektu Ivana Meštrovića za Dom umjetnosti.

Godine 1941. zgrada je preuređena u džamiju, podignuta su tri minareta i fontana. Minareti su uklonjeni 1948., a zgrada je 1949. prenamijenjena u Muzej revolucije naroda Hrvatske.

Početkom 1990-tih vraćena je Hrvatskom društvu likovnih umjetnika, a 2003. je preuređen u prvotni oblik. Trgu su tijekom godina često mijenjali ime, a 2000. vraćeno mu je ime Trg žrtava fašizma. Tada je uklonjena zidna slika slikara Ede Murtića iz razdoblja Muzeja revolucije naroda Hrvatske i otkriven je mihrab iz doba džamije. Mihrab je sačuvan tako da je izvađen iz zida i dislociran izvan Doma.

Preuređenje Trga žrtava fašizma od početka je izazivo veliku buru u javnosti. Nakon čupanja dviju magnolija, brojne reakcije je izazvalo i  rušenje kamenih stuba koje vode u Dom hrvatskih likovnih umjetnika. Dio struke mjesecima je tražio hitnu obustavu radova, za koje tvrde da Grad nema ni potrebne dozvole.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!