Trgovački sud u prosincu odlučuje o pokretanju stečaja nad Brodosplitom

21.11.2022.

18:50

Autor: I.Z./HRT/Hina

Trgovački sud odlučuje o pokretanju stečaja nad Brodosplitom

Trgovački sud odlučuje o pokretanju stečaja nad Brodosplitom

Foto: Ivo Cagalj / PIXSELL

Sredinom prosinca na splitskom Trgovačkom sudu odlučivat će se o otvaranju stečajnog postupka nad dužnikom Brodograđevnom industrijom Split (BIS).

U kolovozu je, naime, bio obustavljen predstečajni postupak nad Brodograđevnom industrijom Split, a budući da dužnik i dalje nije sposoban za plaćanje niti je ispunio obveze prema vjerovnicima, pokrenut je prethodni postupak radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka.

Odluka Trgovačkog sudu u Splitu o obustavljanju predstečaja pravomoćna je postala krajem rujna, nakon rješenja Visokog trgovačkog suda Republike Hrvatske, a krajem listopada dužnik je u cijelosti povukao prijedlog za otvaranje predstečajnog postupka, a predložio je i da se donese rješenje kojim se obustavlja stečajni postupak.

Trgovački sud u Splitu danas je odbacio Brodosplitovo povlačenje prijedloga za otvaranje predstečajnog postupka jer je nepravovremeno, a odbacio je i Brodosplitovo povlačenje prijedloga za otvaranje stečajnog postupka kao nedopušteno.

Prema objašnjenju suda, prijedlog za otvaranje predstečajnog postupka može se povući do donošenja rješenja o otvaranju, a prijedlog je stigao nekoliko mjeseci poslije, dok se prijedlog za obustavu stečajnog postupka ne može povući jer ga nije ni podnio, nego je to učinio sud po službenoj dužnosti, nastavivši postupak kao da je podnesen prijedlog za otvaranje stečajnog postupka.

Također, taj sud danas je odlučio da će se 16. prosinca održati ročište na kojem će se očitovati o prijedlogu za otvaranje stečajnog postupka i raspravljati o njegovim pretpostavkama.

Inače, predstečaj je početkom godine zatražio sam Brodosplit koji je zapao u poslovne poteškoće zbog nemogućnosti povlačenja punog iznosa kredita ruske banke VTB koja je obuhvaćena sankcijama zapada zbog ruske invazije na Ukrajinu. Novac od dvaju kredita trebao je biti utrošen na dovršetak dvaju brodova te ostale troškove. Predstečajni postupak je bio predložen i za Brodosplitova vlasnika grupaciju DIV u kojem su kao razlog navedene evidentirane neizvršene osnove za plaćanje od 41,69 milijuna kuna utvrđene polovicom travnja.

Tijekom ožujka i travnja na tom sudu održana su ročišta za 11 društava iz sastava Brodograđevne industrije Split (BIS), a za 25 društava su pokrenuti postupci radi utvrđivanja uvjeta za otvaranje stečajnih postupaka te na njima rade tri suca splitskog Trgovačkog suda.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!