11:18 / 12.08.2020.

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/Z.A./HRT

Trgovina ljudima: Ne vjerovati oglasima za posao koji zvuči predobro

-

-

Foto: - / -

O trgovini ljudima se često ne govori, ali je sveprisutna globalna tema u kojoj je bitna prekogranična suradnja.
O trgovini ljudima se često ne govori, ali je sveprisutna globalna tema u kojoj je bitna prekogranična suradnja jer se žrtve švercaju preko granica. Svjetski dan borbe protiv trgovine ljudima bio je 30. srpnja, a o toj temi je u Dobro jutro, Hrvatska govorila Martina Belić, voditeljica Otvorene medijske grupacije.

Najčešće žrtve su žene, djevojčice, sve češće maloljetnice, mlade žene i preko 83% trgovanja ljudima je u smislu seksualnog iskorištavanja, rekla je Martina Belić te naglasila da manji postotak raste i odnosi se na prisilnu prošnju, prisilni rad kod muškarca, prisilni brak i rjeđe na trgovinu organima, o čemu se puno govori.

U takvim situacijama završavaju ljudi, većinom žene iz ekonomskih razloga, loših socijalnih prilika, loše informirani koji vjeruju oglasima, legalnim i polulegalnim agencijama iz medija ili na internetu. Martina naglašava da ne treba vjerovati oglasima poput „Nudi se posao u inozemstvu koji je jako dobar“, kada posao zvuči predobro. Za primjer daje odlazak na rad u inozemstvo preko legalnih agencija iz matične zemlje , po dolasku radnicima uzmu dokumente, plaća je ispod svih kriterija zemlje u kojoj su, loš smještaj, puno teži radni uvjeti. U takvim slučajevima najviše se manipulira sa strahom kod čovjeka.

Još teži slučajevi su seksualno iskorištavanje žena koje nakon takvih trauma, ako se uspiju izvući, vrlo teško prolaze resocijalizaciju, kako u zajednici iz koje su došli, tako i u sredinama gdje su doživjele traumu, rekla je Marina.


I u Hrvatskoj su zabilježeni slučajevi trgovine ljudima, prije par godina bio je slučaj sa 78 Tajlanđana koji su prevarom dovedeni u Hrvatsku, uz dosta truda vraćeni u kućama. Ako netko primijeti takav slučaj, treba odmah nazvati policiju ističe Martina i dodaje:

- Hrvatska ima mehanizme protiv trgovine ljudima, ako uočite nešto takvo, nazovite policiju. Policajci izvuku žrtvu traffickinga, žrtva ima socijalnu zaštitu, pravnu pomoć, postoji mobilni tim koji radi sa žrtvom, nakon toga je sudski proces, a žrtva ide doma.

U Hrvatskoj se godišnje prosječno otkrije 12 do 20 slučajeva trgovine ljudima, ove godine do sad je otkriveno 6 slučajeva.

Resocijalizacija žrtava je vrlo teška, a Martina naglašava:

- Ovisi o tipu traffickinga u kojem je žrtva bila. Prisilni rad na par mjeseci je manje problematičan, ali žene koje su bile prisiljene na brak ili seksualno iskorištavane imaju dugu i tešku resocijalizaciju. Obilježene su, s velikim traumama i teško m je vratiti se nazad. Obitelj ih ne prihvata, teško zadržavaju posao, imaju PTSP, suicidalne su.

Prevencija trgovine ljudima je više razmišljati, koristiti vlastiti mozak, ne vjerovati oglasima, trebamo si postaviti pitanje „Je li to stvarno tako?“, naglasila je Martina i preporučila svima koji se odluče na rad u inozemstvu da se, iako idu preko agencije, raspitaju o poslodavcu kod kojeg idu raditi. Obavezno reći obitelji, prijateljima gdje idete raditi, dati adresu gdje ćete boraviti, raspitati se o hrvatskom veleposlanstvu ili konzulatu u zemlji gdje idete. Putovnicu ili osobnu ne davati nikome osim policajcu ili cariniku i ne ostavljati svoje podatke na Internetu.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!