Pronađena tijela tri člana posade talijanskog tegljača

18:28 / 19.05.2022.

Autor: Sandra Lacković/Dnevnik/Hina/HRT

Nesreća se dogodila 50-ak milja od Barija

Nesreća se dogodila 50-ak milja od Barija

Foto: Dnevnik / HRT

Pronađena su tijela tri člana posade talijanskog tegljača "Franco P", koji je prošle noći nestao u Jadranskome moru. Nastavlja se akcija traganja za još dvoje članova posade, izvijestilo je u četvrtak Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Nesreća se dogodila na crti razgraničenja hrvatske i talijanske nadležnosti traganja i spašavanja, pedesetak milja od talijanske luke Bari. Dojava o potonuću stigla je u Središnjicu za traganje i spašavanje sinoć oko 21 sat. Remorker je plovio iz Ancone u Albaniju i vukao teglenicu na kojoj je bilo još 12 članova posade kada je more prodrlo u nj. Uzrok nesreće još uvijek je nepoznat, javila je Sandra Lacković iz Dubrovnika HTV-ov središnji Dnevnik.


Na talijanskom tegljaču bilo je šest članova posade, a spašen je zapovjednik broda. Pronađena su tri tijela, tako da se za sada službeno traga za još dvoje. Međutim, talijanski mediji javljaju da su u moru uočena i tijela preostale dvojice članova posade. Svih 12 članova posade teglenice živo je i zdravo i te će tijekom dana biti prebačeni u Bari, javila je večeras Lacković.

Spašavanje je komentirao Edo Šarunić, voditelj Službe traganja i spašavanja u Hrvatskoj:

MORH: U potragu uključen zrakoplov i ophodni brod


Ministarstvo je primilo izvješće od Središnjice za traganje i spašavanje na moru - MRCC Rijeka, koja nastavlja koordiniranu akcija traganja u suradnji s MRCC Roma.


- 'Franco P' u teglju je imao pomoćni objekt 'AD3', na kojem se nalazilo 12 osoba, koje nisu bile ugrožene, a akciju zbrinjavanja teglenice preuzeo je MRSC Bari i trenutačno se nalazi u vodama pod jurisdikcijom MRCC Roma, navodi se u priopćenju.


U akciju traganja i spašavanja bili su uključeni hrvatska i talijanska obalna straža, Lučka kapetanija Dubrovnik, brod Jadroplova 'Split' te pet brodova koji su bili u blizini - jahta 'Anna', teretni brod 'Comanche', tegljač 'Paul' te tankeri 'Astrea' i 'Crown 2'.


Potraga se nastavlja zrakoplovom i brodom Obalne straže Talijanske Republike i brodom 'Danče' Lučke kapetanije Dubrovnik. Brod 'Omiš' Obalne straže Republike Hrvatske na putu je prema području na kojem traje potraga.

U potragu za nestalim članovima posade talijanskog tegljača 'Franco P' uključio se i zrakoplov HRZ-a Pilatus PC-9M te obalni ophodni brod OOB-31 'Omiš', izvijestilo je Ministarstvo obrane u četvrtak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!