Iako je stanje znatno bolje nego na početku pandemije, cijepljenje je ključno

08.12.2022.

19:59

Autor: Danijela Minić/I.B./Dnevnik/IMS/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Izvor: / Shutterstock

Već tri godine živimo s koronavirusom. Iako je sada stanje mnogo bolje nego na početku pandemije, s obzirom na to da trenutačno cirkuliraju varijante omikrona koje izazivaju blaže kliničke oblike bolesti, i dalje je cijepljenje ključno - čulo se na tribini u povodu Dana Medicinskog fakulteta u Rijeci.

Hrvatska je na početku epidemije reagirala dobro, smatra jedna od najistaknutijih članica Stožera civilne zaštite čije smo informacije svakodnevno s nestrpljenjem iščekivali. Ozbiljna ugroza zahtijevala je brzu pripremu i organizaciju.

- Moram spomenuti da smo imali i kolegu Ivana Christiana Kurolta. Praktično tjedan dana nakon što su se prvi testovi PCR-a kreirali u svijetu, on je postavio taj test u Hrvatskoj, gotovo mjesec dana prije nego što se prvi slučaj pojavio, istaknula je prof. dr. sc. Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu.

Virus se mijenjao, stizali su sve teži valovi epidemije, a hrvatske bolnice i epidemiolozi podnosili golem teret borbe s nepoznatim virusom. Trebalo je brzo pronaći rješenje - cjepivo. Kada je stiglo i u Hrvatsku, pojavile su se dvojbe i teorije urote.

Virus se mijenja, kažu stručnjaci, zato se svake godine cijepimo protiv gripe.

- Zaista ne možete očekivati ako se cijepite protiv jednog soja da će vas to cjepivo štititi od sojeva koji su znatno drukčiji od onoga protiv kojeg ste se cijepili, rekao je prof. dr. sc. Zlatko Trobonjača, sa Zavoda za fiziologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta u Rijeci.

Hrvatska se i prije pandemije bavila istraživanjem cjepiva koja djeluju na sličnom principu.

- Taj princip cjepiva star je već sad 20 - 30 godina, a RNA cjepiva fantastično su istraživana barem 15 godina na raznoraznim modelima pa prema tome zato služe istraživanja, ističe voditelj Centra za proteomiku Medicinskog fakulteta u Rijeci akademik Stipan Jonjić.

RNA cjepiva obećavaju i u borbi protiv tumora, dodaju stručnjaci koji su tijekom pandemije bili izloženi raznim pritiscima javnosti.

- Ove treće godine kad imamo dosta sredstava za borbu protiv virusa najbitnije je održati jednu dobru situaciju, a to je da bolnice nisu prepune i da ljudi ne umiru, barem ne više nego što je uobičajeno od zaraznih bolesti, istaknula je Markotić.

Kronične bolesti i starosna dob najčešće su povezani s najtežim ishodom pa je cijepljenje i dalje najbolja zaštita.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!