Tri liječnika hitne medicine u PGŽ položila specijalistički ispit

02.08.2023.

13:51

Autor: Hina/HRT/A.S.

Ilustracija, hitna pomoć

Ilustracija, hitna pomoć

Foto: Damir Spehar / PIXSELL

Tri liječnika Zavoda za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije položila su specijalistički ispit nakon odrađenog specijalističkog usavršavanja u trajanju od 63 mjeseca iz područja hitne medicine, doznaje se od PGŽ.

Specijalizanti su prema planu i programu specijalizacije 11 mjeseci proveli u Zavodu, a preostali su dio proveli na radilištima u Kliničkom bolničkom centru Rijeka, navedeno je. Mlada liječnica Bojana Đokić nastavit će raditi u Ispostavi Opatija, a Ivo Miljanović i Ozren Žic u Ispostavi Krk.

- Specijalisti hitne medicine temelj su za daljnji napredak u funkcioniranju Zavoda s obzirom na njihova stečena znanja, vještine i ideje koje posjeduju i nužno ih je zadržati. Specijalističkim usavršavanjem stekli su brojne kliničke vještine koje će im uvelike pomoći u zbrinjavanju najugroženijih pacijenata, bilo da je riječ o oboljelim ili ozlijeđenim pacijentima svih dobnih skupina, kao i vrlo bitno iskustvo u prepoznavanju hitnih stanja, poručuju iz županijskog Zavoda.

Naučili su kako reagirati u ključnim trenutcima nužnima za spašavanje života, a sve to će im pomoći u radu u izvanbolničkoj hitnoj medicinskoj službi tijekom zbrinjavanja pacijenata na mjestu događaja, a i tijekom transporta u bolnicu pri kojem započinje aktivno liječenje pacijenta i prije dolaska u bolničku ustanovu.

Reforma nema smisla bez educiranih djelatnika

Bez kvalitetnih i dobro educiranih djelatnika niti jedna reforma nema smisla, stoga su mladi ljudi željni znanja vrlo bitna karika u sustavu u koje treba ulagati, ističe županijski Zavod.

Ozren Žic smatra da je za rad na terenu ključna spremnost na najrazličitije situacije jer se radi u nekontroliranim uvjetima, a cilj je poboljšati inicijalnu opskrbu pacijenata, uvoditi sve naprednije postupke i značajno utjecati na ishod.

Ivo Miljanović pak tvrdi da iskustvo specijalizacije omogućuje prepoznati ona stanja pacijenata koja trenutno nisu hitna i naizgled su benigna, ali potencijalno se mogu razviti u životno ugrožavajuća.

Projekt "Usavršavanjem do novih specijalista hitne medicine u Primorsko-goranskoj županiji sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!