Tri nova vozila hitne pomoći u Vukovarsko-srijemskoj županiji

09.11.2022.

14:37

Autor: Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Duško Jaramaz / PIXSELL

Zavod za hitnu medicinu Vukovarsko-srijemske županije od srijede ima tri nova vozila za hitnu pomoć, vrijedna 1,7 milijuna kuna, a vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić rekao je tijekom primopredaje da su nabavljena decentraliziranim financijskim sredstvima.

- Nabava ovih vozila u potpunosti je financirana iz decentraliziranih sredstva i s ponosom mogu reći kako je služba Zavoda za hitnu medicinu Vukovarsko-srijemske županije primjer kako takve službe trebaju biti ustrojene i djelovati, rekao je župan Dekanić.

Ravnatelj vukovarsko-srijemskog Zavoda za hitnu medicinu Mato Matić istaknuo je da će nova vozila značiti dodatnu udobnost i sigurnost u prijevozu pacijenata.

- Kada smo 2011. godine na području županije počeli s ustrojavanjem Zavoda, imali smo ispostave u Vinkovcima, Vukovaru i Županji, preuzeli smo 55 djelatnika i četiri stara vozila, a danas imamo šest ispostava sa sedam timova i potpuno opremljene prostore, rekao je Mato Matić. Podsjetio je da je nova zgrada Zavoda za hitnu medicinu u Vinkovcima otvorena 2020. godine, u Vukovaru ove godine, a u planu je i izgradnja zgrade u Županji.


Timovi hitne pomoći na području Vukovarsko-srijemske županije imaju više od tisuću intervencija na mjesec.


Na primopredaji vozila bila je i ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Bujević.


- Iza svega ovoga stoje ljudi i u njih se ulagalo kroz specijalizacije liječnika, a uskoro će krenuti i specijalizacije tehničara u hitnoj pomoći. Projekt je pri kraju i trebao bi početi početkom sljedeće godine, rekla je i podsjetila da, primjerice, prije 11 godina hitna pomoć u Vukovarsko-srijemskoj županiji nije imala nijedan defibrilator.


- Danas ne da ih imaju, nego znaju i raditi s njima, i to prema svim pravilima struke. Želimo stvoriti i što bolje uvjete za rad djelatnika i to smo ovdje uspjeli. Imali smo četiri, a danas imamo sedam timova, a s četiri došli smo do broja od 21 vozila, imali smo tri doktora, a danas ih je 20 uz dva specijalista hitne medicine. Razvijamo struku, a sve je to za dobrobit pacijenata u ovoj županiji, poručila je Maja Grba-Bujević. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!