Tri primjera kako biciklisti smiju prijeći preko pješačkog prijelaza

11.06.2019.

14:24

Autor: I.H./HRT

default error photo
Biciklisti, pješaci i ostali vozači često se moraju koristiti istim cestama pa je nužna tolerancija i međusobno poštovanje.
Sve je više biciklista na prometnicama, a oni istodobno čine jednu od najranjivijih skupina sudionika u prometu. Zato ostali vozači na njih moraju obraćati posebnu posornost, a oni bi trebali znati koja su njihova prava i obveze na cesti.

Tko može sudjelovati u prometu kao vozač bicikla?

Dijete starije od 14 godina, ili od 9 godina, ali pod uvjetom da ili ima potvrdu o osposobljenosti za upravljanje biciklom ili da je u pratnji osobe starije od 16 godina.

S obzirom na to da biciklisti često moraju dijeliti cestovnu infrastrukturu, evo primjera kako to pravilno i sigurno činiti:

- biciklisti moraju voziti uz desni rub kolnika ili po biciklističkoj stazi, ako postoji  

- ako je biciklistička staza sastavni dio pješačkog prijelaza, biciklisti mogu nastaviti vožnju preko biciklističke staze, ali oprezno i uz prilagođenu brzinu kretanja  

- ako prelaze preko pješačkog prijelaza gdje nema biciklističke staze, biciklisti moraju sići s bicikla i gurajući ga prijeći preko pješačkog prijelaza, pa dalje mogu nastaviti vožnju
Budući da zakon bicikliste tretira kao vozače, na njih se odnose odredbe Zakona o zabrani konzumiranja alkohola i zabrana korištenja mobitela. Korištenje slušalica nije zakonom zabranjeno, ali je iznimno opasno i zato se ne preporučuje tijekom vožnje biciklom.

Korištenje kacige je obvezno za sve bicikliste do 16 godina starosti, a korištenje reflektirajuće opreme u uvjetima smanjene vidljivosti i noću.

Biciklisti, pješaci i ostali vozači često se moraju koristiti istim cestama pa je nužna tolerancija i međusobno poštovanje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!