Tri smrtna slučaja cijepljenih protiv COVID-a objema dozama cjepiva

09.07.2021.

17:44

Autor: HRT/Hina/J.L.

Cjepivo Pfizer

Cjepivo Pfizer

Foto: Sanjin Strukic / PIXSELL

Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) izvijestila je da su, prema podacima iz nacionalne baze nuspojava, zaprimljene tri prijave smrtnih slučajeva osoba koje su oboljele i od COVID-a nakon što su cijepljene dvjema dozama cjepiva.

"Riječ je o osobama starije životne dobi s komorbiditetima, pri čemu u dvije prijave nije naveden uzrok smrti, dok se jedna prijava odnosi na komplikacije bolesti COVID-19", kažu u HALMED-u.

Infektologinja iz KB-a Dubrava Nikolina Bušić izjavila je u četvrtak da je u toj bolnici umrlo osam osoba koje su oboljele nakon što su se cijepile dvjema dozama cjepiva, dok je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak rekao na današnjoj konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite kako HZJZ o tome nije zaprimio nikakvu obavijest.

Istaknuo je da HZJZ do sada nije evidentirao nijedan smrtni slučaj osoba cijepljenih jednom ili dvjema dozama, a za KB Dubrava tek treba utvrditi što je osnovni uzrok smrti tih pacijenata.

HALMED je izvijestio i da su zaprimili 152 prijave neuspjeha cijepljenja.

"Vezano uz slučajeve smrtnih ishoda o kojima je jučer bila riječ u medijima, možemo izvijestiti da smo ranije za dva slučaja zaprimili prijave neuspjeha cijepljenja, s tim da nije bila zaprimljena informacija o smrtnim ishodima. Ove prijave ažurirat ćemo najnovijim informacijama o smrtnom ishodu."

- Za preostale slučajeve zatražena je službena prijava sumnje na neuspjeh cijepljenja HALMED-u ili HZJZ-u kako bi mogli obraditi relevantne informacije, kažu u HALMED-u.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!