Tri umirovljeničke stranke potpisale sporazum

25.08.2022.

12:11

Autor: Hina/HRT

Umirovljeničke stranke potpisale sporazum

Umirovljeničke stranke potpisale sporazum

Foto: HTV / HRT

Stranka umirovljenika (SU), Blok umirovljenici zajedno (BUZ) i Demokratska stranka umirovljenika (DSU) u četvrtak su potpisale sporazume o političkoj i programskoj suradnji kao pripremu za iduće parlamentarne izbore.

Predsjednici stranaka Milivoj Špika (BUZ), Lazar Grujić (SU) i Milivoj Tičarić (DSU) potpisali su Sporazum o političkoj suradnji umirovljeničkih stranaka koji su predstavili pod nazivom "Umirovljenici zajedno" te Sporazum o programskoj suradnji umirovljeničkih stranaka pod motom "Zajedno smo jači".

Ovim se udruživanjem pripremamo za naredne parlamentarne izbore, izjavio je predsjednik Bloka umirovljenici zajedno (BUZ) Milivoj Špika na zajedničkoj konferenciji za medije.

Dodao je kako je ovo treći takav pokušaj, pritom pozivajući sve umirovljeničke stranke i udruge koje imaju slične programe da im se priključe.

Napomenuo je kako je potrebno osobne interese i prijašnje razmirice ostaviti sa strane te se udružiti zbog interesa umirovljenika.

Tri stranke zahtijevaju resetiranje mirovinskog sustava i povećanje mirovine od 20 posto zbog porasta cijene energenata.

Njihov je glavni prijedlog da se mirovina obračunava na temelju neto plaće u posljednjih 10 godina te da mirovina za 41 godinu staža i navršenih 65 godina starosti bude 75 do 80 posto neto plaće u tih 10 godina. Također, traže povećanje aktualne vrijednosti imovine na 100 kuna.

Predsjednik Stranke umirovljenika Lazar Grujić istaknuo je kako umirovljeničke stranke moraju biti dio izvršne vlasti jer umirovljenici žele sudjelovati u zaštiti umirovljeničkog standarda.

Dodao je da umirovljeničke stranke neće biti po strani političkih zbivanja i očekivati da će njihove probleme rješavati neke druge stranke, Sabor ili Vlada u kojima nema umirovljeničkih predstavnika.

Milivoj Tičarić, predsjednik Demokratske stranke umirovljenika, zaključio je kako će jedino udruživanjem i ravnopravnošću umirovljeničkih stranaka umirovljenici poboljšati svoj društveni status u zajednici.

Za pregovore s ostalim umirovljeničkim strankama zadužene su Stranka umirovljenika i Demokratska stranka umirovljenika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!