19:47 / 13.09.2021.

Autor: Tamara Marković/V.K./Dnevnik/HRT/IMS

Tri uvjeta za zdravstvene djelatnike

Cijepljenje zdravstvenih djelatnika

Cijepljenje zdravstvenih djelatnika

Foto: Dusko Jaramaz / PIXSELL

Cijepljen, prebolio ili negativan. Samo uz jedan od ta tri uvjeta zdravstveni će djelatnik od idućeg mjeseca moći na posao.

Za sve nas u zdravstvenom sustavu pacijenti i njihova zaštita su na prvom mjestu. U bolnice se dolazi na liječenje, a ne po zarazu. To je glavni razlog zašto poduzimamo učinkovite mjere kojima osiguravamo najveću moguću zaštitu svakom djelatniku i svakom pacijentu, rekao je Vili Beroš, ministar zdravstva. 

Oni koji ne budu imali COVID potvrdu, morat će se testirati jednom tjedno. Čakovečka bolnica svoje osoblje na cijepljenje potiče edukacijama.

- Ja sam već jutros dao nalog svojim djelatnicima da se spremimo kao da će to testiranje, taj nalog ministarstva započeti sutra. Dakle, mi kad bi sutra trebali početi, mi smo spremni. Možemo naše djelatnike testirati, možemo raditi brze antigenske testove, PCR testove, naglašava Igor Šegović, dr.med., spec.pedijatrije, ravnatelj Županijske bolnice Čakovec.

Odluku pozdravlja i dubrovačka bolnica, gdje se dosad cijepilo 520 djelatnika, oko 75 posto. U prvoj fazi testiranje će biti besplatno, a poslije bi se moglo plaćati o vlastitom trošku.

- Naša je intencija, a i za pretpostaviti je da osobe koje nisu cijepljene ili nisu preboljele, trebaju same platiti taj test. Ne postoji zaista neko razumno objašnjenje, osim rijetkih ekstremnih slučajeva alergijske reakcije, da se netko od zdravstvenih djelatnika ne cijepi, naglašava izv. prof. prim. dr. sc. Marijo Bekić, dr. med., ravnatelj OB Dubrovnik.

Da pacijenti imaju pravo biti sigurni u bolnicama, smatra i liječnička komora. Procijepljenost je liječnika između 85 i 90%.

- Mi smo ponosni i zadovoljni s tim. Komora med. sestara komunicira broj od 71 do 72% cijepljenih sestara koje rade u sustavu ovog trenutka, rekao je Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komore.

Cijepljeno je 52% odrasle populacije. Kako bi se i ostale motiviralo na taj potez, cijepiti se može i u ljekarnama.

- Za cijepljenje se potrebno najaviti, dogovoriti termin, prilikom dogovora termina, potrebno je izabrati cjepivo koje žele. Cijepi liječnik obiteljske medicine u prostoru ljekarne, rekla je Snježana Skukan, ravnateljica Karlovačke ljekarne.

Nakon zdravstvenih ustanova, idući na redu za obvezne covid potvrde mogao bi biti sustav socijalne skrbi.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!