14:53 / 30.09.2019.

Autor: Studio4/IMS/HRT

Tribina "Novinarstvo ne damo – Koliko i za koliko radimo?"

-

-

Foto: - / -

Sindikat novinara Hrvatske (SNH), Društvo za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP) te Hrvatsko novinarsko društvo (HND) organiziraju tribinu o radnim i autorskim pravima novinara pod nazivom "Novinarstvo ne damo, koliko i za koliko radimo?".
Sindikat novinara Hrvatske (SNH), Društvo za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP) te Hrvatsko novinarsko društvo (HND) organiziraju tribinu o radnim i autorskim pravima novinara pod nazivom "Novinarstvo ne damo - koliko i za koliko radimo?".

Predsjednik Europske federacije novinara (EFJ) Mogens Blicher Bjerregård u posjetu je Zagrebu u sklopu projekta "Upravljanje promjenama u medijima". Riječ je o dugogodišnjem danskom sindikalistu, među ostalim stručnjaku za kolektivno pregovaranje te su upravo njega, aplicirajući za projekt u okviru europskih fondova, tražili u Sindikatu novinara Hrvatske, objasnila je gostujući u Studiju 4 HRT-a njegova predsjednica Maja Sever.

- Pozvali smo ga da nam napravi radionicu o kolektivnom pregovaranju, kako se izboriti za bolji kolektivni ugovor. A kada već dolazi, dogovorili smo se s kolegama iz HND-a i DZNAP-a da dan prije, danas u 18 sati, u Novinarskom domu održimo i zajedničku konferenciju na kojoj ćemo otvoriti nekoliko pitanja - govori Sever o konferenciji koja će se održati u ponedjeljak, 30. rujna, s početkom u 18 sati u Velikoj dvorani Novinarskog doma.Kolektivni ugovor je nešto što je svim radnicima u Republici Hrvatskoj zagarantirano Zakonom o radu. Do kolektivnog ugovora dolazi se tako da se sindikati organiziraju, da se ljudi učlane u sindikat, pokrenu ocjenu reprezentativnosti, i kada pred Ministarstvom rada postanu reprezentativni, zatraže otvaranje kolektivnog pregovaranja. Poslodavac je dužan pokrenuti kolektivno pregovaranje, objasnila je Sever.

- Kolektivni ugovor ima snagu zakona. Njime možemo propisati brojna svoja zakonska prava. Kada ga potpišemo s poslodavcem, on dobiva snagu zakona. Svaki kolektivni ugovor bolji je od pravilnika o radu - upozorava i dodaje kako je prije osam godina u Hrvatskoj bilo 11 kolektivnih ugovora u medijskim kućama, od kojih danas "imamo dva poštena ugovora", jedan na Hrvatskoj radioteleviziji (HRT) i drugi u Hrvatskoj izvještajnoj novinskoj agenciji (HINA). -  Svi ostali kolege imaju velikog prostora zaštititi svoja radna prava kolektivnim ugovorom. A kad zaštite svoja radna prava, zaštitit će svoju egzistenciju i time doći do slobodnijeg, neovisnijeg pisanja i izvještavanja - poručila je Sever.

Podsjetila je i da je Ministarstvo kulture izmijenilo zakon prema kojem su nakladnici oslobođeni plaćanja PDV-a, uz obvezu da se u svaku redakciju uvede statut i da se on mora poštovati.

Dolazak prvog čovjeka Europske federacije novinara znači i razgovarati odnosno utvrditi stanje položaja novinara i slobode govora u Hrvatskoj, poručila je Sever, dotaknuvši se i položaja u kojemu su trenutačno hrvatski novinari.

- Danas je, čini mi se, ne samo u našem društvu nego i šire, najlakše za sve optužiti novinare - kaže Sever i podsjeća da su novinari prenositelji vijesti. Podsjetila je na prosvjed HND-a i Sindikata prije nekoliko mjeseci kojim su pokušali upozoriti na to što bi bilo da nema novinara, koliko afera ne bi bilo otvoreno da nema njih. Podsjetila je i da novinari rade za plaću koja je često ispod prosjeka ili prosječna te na nužnost zaštite njihovih prava.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!