Trideset godina od najveće razmjena zarobljenika u Domovinskom ratu

14.08.2022.

20:39

Autor: Vesna Ljubo/Dnevnik/E.L.S./HRT

default error photo

Na današnji dan prije trideset godina obavljena je najveća razmjena zarobljenika u Domovinskom ratu. Razmijenjeno je 714 hrvatskih branitelja i civila, zatočenika koncentracijskih logora u Srbiji, koji su mjesecima bili svakodnevno mučeni. Mnogi koji su na taj dan dočekali slobodu slave ga kao drugi rođendan, ali neki se od strahota koje su mjesecima proživljavali nikada nisu ni fizički ni psihički oporavili.

Zdravko i Rafo zajedno su branili Vukovar, na Mitnici, a zajedno su i razmijenjeni tog petka,14-og kolovoza '92. godine.

- I tada je to bio neopisiv osjećaj, to je bio naš novi rođendan. I dan danas sinovi me tog dana ako se ne sretnemo, nazovu i kažu "tata, sretan rođendan", prisjeća se Zdravko Komšić, predsjednik HDLSKL-a.

- Ovi dani su posebni za nas koji smo prošli i rat i te torture koje su bile nad nama vršene i psihičke i fizičke tako da kažem, sreća je neopisiva, vidite djecu ženu, dodaje Rafo Alandžak, bivši logoraš.

Tortura je nastavljena i u autobusima, dok su se vozili na razmjenu. Pustili su ih van, pa vratili i odvezli u Sarvaš.

- I tu smo u nekom hangaru bili, vrućina je bila nesnosna, bez vode, bez ičega, ulazili su Srbi, to domaće stanovništvo nam je psovalo sve po spisku i da ne nabrajam sada, tu su ulazili u autobus Srbi domaći, unproforci, Rusi koji su bili oni su nam otimali i skidali s ruku, otimali još ono malo što je ostalo, eventualno nakon svega toga, uzimali su i tukli, govori Komšić.

Devet su ih mjeseci u logorima mučili i govorili da ih njihovi ne trebaju. No nisu im povjerovali. Duh im nisu mogli slomiti.

- U tom nisu nikad uspjeli niti su mogli, lomili jesu, ali ne, ostali smo jaki, ističe Alandžak.

A jaki su i danas.

- Kada pričamo, svi mi kažemo da ono sve što smo preživjeli od '91., od okupacije, odnosno od borbe za Vukovar do danas, da nam je to onaj plus Bog darovao, tako da mi smo zadovoljni i sretni, poručuje Komšić.

30 godina nakon golgote koju su prošli boli ih činjenica da su zločinci i dalje na slobodi i da nisu odgovarali za tisuće zatočenih i 300 onih koji se nikad nisu vratili iz hangara smrti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!