22:10 / 16.07.2021.

Autor: Dnevnik 3/IMS/HRT/Hina

Premijer Plenković na svečanosti u povodu 30. godišnjice Talijanske unije

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: Nel Pavletic / Nel Pavletic

Talijanska unija slavi 30 godina postojanja. Središnja je to udruga pripadnika talijanske manjine na području Hrvatske i Slovenije, koja ostvaruje kulturne programe s ciljem očuvanja i razvijanja nacionalnog i kulturnog identiteta. 

U povodu obljetnice u riječkom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca održan je svečani program, a čestitku je uputio i premijer Andrej Plenković.  

- Mislim da je doprinos talijanske unije na jačanju identiteta njihove zajednice u Hrvatskoj važan, posebno smo sretni što su sve nacionalne manjine uz našu Vladu i participiraju u većini i izvršnoj vlasti, naglasio je Plenković.

Predsjednik Vlade je rekao da svečanost 30-te obljetnice Talijanske unije svjedoči o važnosti njihova rada i o naporima koje ulažu u njegovanju talijanskog identiteta.

- Vaša transformacija u Talijansku uniju je koincidirala s velikim promjenama u Europi, trenucima kada je hrvatski narod stekao svoju slobodu i potvrdio je na referendumu, ostvario ju tijekom Domovinskog rata, oslobodivši okupirane teritorije i ostvarivši međunarodno priznanje, naglasio je.

- Ta činjenica je važna jer je bitino da se vi kao nacionalna manjina u Hrvatskoj osjećate dobro, da ostvarujete svoja prava, čuvate identitet, jezik, kulturu, povijest, tradiciju. Mi kao država i Vlada ćemo vas u tom procesu uvijek čvrsto i snažno podržavati. To je posebno važno u odnosima između dva naroda, gdje naša povijest nije uvijek bila najsretnija, bilo je trenutaka kojih se sjećamo sa zadovoljstvom i onih kojih se sjećamo s manjim zadovoljstvom, govori premijer.

Rekao kako je danas važno da se nastoji staviti naglasak na sve što povezuje, na budućnost, na suradnju, a manje naglasaka na trenuke iz povijesti koji dijele.


- Uvijek će biti onih koji će na tome inzistirati, ali sam siguran da upravo vi, članovi Talijanske unije, koji živite u Hrvatskoj, možete predstavljati snažne poveznice između Hrvatske i Italije, jednako kao što i hrvatska manjina u Italiji, kao i talijanska manjina u Sloveniji, može učiniti za dobrobit naših odnosa.

Premijer je naglasio da manjine imaju važnu ulogu u našem političkom sustavu i društvenom životu." Jedna smo od država koja ima visoku zastupljenost nacionalnih manjina u najvišem predstavničkom tijelu Hrvatskom saboru. Imamo čak osam predstavnika nacionalnih manjina, ponosni smo na tu stečevinu i naša je Vlada odlučna da ta prava nacionalnih manjina i zastupljenost neguje i da tako bude i u budućnosti", istaknuo je.

Rekao je i da su nacionalne manjine i dio parlamentarne većine i hrvatske Vlade te da daju golemi doprinos zajedničkim naporima u vremenima pandemije Covida 19, u vremenu rješavanja posljedica dvaju velikih potresa, kada se traže rješenja za obnovu u Zagrebu i na Banovini.

- Stoga je važno da, provodeći operativne programe za nacionalne manjine, Vlada i njeni resori pomažu nacionalnim manjinama, osobito talijanskoj, u realizaciji projekata koji su važni za vaše djelovanje. Na taj način, kao najbolji mogući oblik ispunjavanja obaveza iz bilateralnih ugovora iz 1996., gdje smo dogovorili kako zaštititi manjine, dat ćemo doprinos i vašem položaju u Hrvatskoj i hrvatskoj manjini u Italiji, zaključio je Plenković.

Talijanska unija uvijek djelovala u zaštiti talijanske manjine

Potpredsjednik i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Furio Radin, rekao da je Talijanska unija uvijek djelovala u zaštiti talijanske manjine na ovim prostorima, i kada su vremena bila teža za Talijane nego danas.


Rekao je da Talijanska unija svoje djelovanje gradi na stvaranju identiteta koji se temelji na dobrim odnosima između stanovnika Istarske i Primorsko-goranske županije, svih nacionalnosti i na taj način značajno sudjeluje u stvaranju Hrvatske kakvu želimo. Radin je istaknuo da je Talijanska unija predstavnik Talijana u Hrvatskoj i Sloveniji na temelju međunarodnih ugovora, da znatno doprinosi dobrim odnosima između triju država te svojim primjerom zajedništva doprinosi i stvaranju Europske unije koja spaja ljude i narode.

Talijanska unija Unione Italiana, Rijeka, sa sjedištem u Rijeci je središnja udruga pripadnika nacionalne manjine Talijana, koja ostvaruje kulturne programe s ciljem očuvanja i razvijanja nacionalnog i kulturnog identiteta, a objedinjuje više od 45 zajednica Talijana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!