18:56 / 30.12.2021.

Autor: Hina/HRT

Trihinela u suhomesnatim proizvodima, inspektori kreću na teren

Suhomesnati proizvodi

Suhomesnati proizvodi

Foto: Ivica Galovic / PIXSELL

Nakon što je u suhomesnatim proizvodima koji su se prodavali na osječkoj tržnici utvrđen parazit Trichinella spiralis, Uprava te tržnice izvijestila je u četvrtak kako je zatražila intervenciju ovlaštenih inspekcija zbog uočenih nepravilnosti u prodaji tih namirnica.

Državni inspektorat izvijestio je prije toga kako je u suhomesnatim proizvodima proizvedenim u domaćinstvu Save Nedića iz Bobote utvrđen parazit Trichinella spiralis te da se može pojaviti trihineloza u ljudi koji su ih konzumirali. Proizvodi su stavljeni na tržište na osječkoj tržnici od listopada do kraja prosinca 2021., a riječ je o kulenovoj seki, kobasicama i slanini.

Direktorica te tržnice Ivana Davidović priopćila je kako je tvrtka, od trenutka kad je ove sezone uočeno da pojedini zakupnici na klupama za prodaju voća i povrća na tržnici "Gornji grad" prodaju suhomesnate proizvode, čija prodaja na tržnicama nije dopuštena, "u okviru svojih ovlasti usmeno i pisanim putem opomenula prodavatelje o nedopuštenoj prodaji i najavila im otkaze ugovora o zakupu".

Pazite kod koga kupujete

- Kontaktirali smo i zatražili intervenciju ovlaštenih inspekcija jer kao organizator javnih tržnica na malo u gradu Osijeku, Tržnica nije ovlaštena sklanjati ni oduzimati robu, niti utvrđivati njezinu kvalitetu i zdravstvenu ispravnost, već jedino, na temelju inspekcijskog nalaza o nedozvoljenoj prodaji, prekršiteljima onemogućiti daljnji zakup i korištenje usluga tržnica na bilo kojoj lokaciji u gradu Osijeku, priopćila je Davidović.

Uprava osječke tržnice pohvalila je iznimnu kooperativnost te brzo djelovanje mjerodavnih inspekcijskih službi Državnog inspektorata Republike Hrvatske - Područnog ureda Osijek.

- Ovim putem pozivamo kupce na tržnicama da ovu vrstu proizvoda kupuju isključivo u specijaliziranim prodavaonicama i kod ovlaštenih proizvođača, koji robu prodaju isključivo iz rashladnih vitrina i imaju istaknute deklaracije o proizvodima te nazivu svoje tvrtke, ističu u Upravi osječke tržnice.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!