18:20 / 11.10.2020.

Autor: Ruža Ištuk/Dnevnik/IMS/HRT

Trijaža u garaži KBC-a Zagreb

-

-

Foto: - / -

U garaži KBC-a Zagreb trijaža pacijenata. Da se izbjegnu gužve pacijente se naručuje i poziva telefonom ali i elektroničkim putem.
Zbog koronavirusa prije sedam mjeseci ispred bolnica postavljeni su trijažni šatori ili kontejneri, kako bi se spriječio prodor virusa u bolničke ustanove. No s dolaskom hladnijih dana traže se druga rješenja, pa će se, primjerice, u našem najvećem kliničkom centru, od sutra trijaža ipak obavljati u zatvorenom prostoru.

➡️ Koronavirus - najnovije informacije
➡️ Primorac: Pandemiju će pobijediti odgovornost svih nas

U garaži KBC-a Zagreb trijaža pacijenata.

- Dakle, ovo je trijažno mjesto za sve osobe i sve posjetitelje KBC-a koji se parkiraju u garažu, ovdje će djelatnici naši provesti trijažni postupak i ovdje je dakle ulaz u spojni hodnik. Za sve teško pokretne pacijente djelatnici KBC-a će voziti na sjedećim kolicima ljude do svih naših objakata, rekla je Ana Ljubas, glavna sestra KBC-a Zagreb.

U tijeku su posljednje pripreme.

- Kako ide je li sve spremno? Je, znači još trebamo putokaze s obje strane ulaza u garažu. Radim u intenzivnoj jedinici i došla sam pomoći danas pripremiti sve za pacijente za trijažu, navodi Gordana Tkalčić, medicinska sestra.

Da se izbjegnu gužve pacijente se naručuje i poziva telefonom ali i elektroničkim putem.

- Molio bih ljude da, ja ih razumijem, ali ako je naručen u 10 ne mora dolaziti u 8 sati jer time nepotrebno povećavamo gužvu u čekaonicama. Svaki dan kroz KBC Zagreb u smislu konzilijarne polikliničke zaštite i stacionara i dnevnih bolnica prođe oko 4500 korisnika naših usluga, rekao je prof. dr. sc. Ante Ćorušić, dr. med./ravnatelj KBC-a Zagreb.

Oko 1000 roditelja i djece dnevno prođe kroz pedijatriju. Kontejner je zatvoren, novo trijažno mjesto pripremljeno.

- Vrlo smo sretni što smo našli rješenej ovoga problema tako da ćemo od sada zbrinjavati djecu na trijažnom mjesto kao što vidite ovdje u zatvorenom prostoru, rekla je Bernardica Pavlić Pračić, medicinska sestra.

Zaštita od hladnoće i koronavirusa primarna je.

- Mjerenje temperature samo je dio trijažnog postupka na novom punktu u zelenoj zgradi KBC-a Zagreb koji je namijenjen za sve onkološke i hematološke bolesnike, kontejneri na kojima su se ranije pregledavali od sutra su zatvoreni, izvijestila je Ruža Ištuk.

Istaknute su upute radi boljeg snalaženja pacijenata.

- Mi ćemo osoba koje trijažiraju na lokaciji KBC Rebro imati duplo više nego smo do sada imali na kontejnerima i očekujemo puno bolju protočnost. Obvezna je maska i obvezna je fizička distanca, dodaje Ljubas.

A za sve one koji čekaju nalaze i preglede te za pratnje pacijenata pred KBC-om Zagreb postavljena su tri grijana šatora.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!