18:39 / 25.09.2020.

Autor: Magdalena Šipić/Dnevnik 2/B.A./HRT

Triljski kraj i migranti: "Čovika da i vidim, ne bi reka ništa!"

-

-

Foto: - / -

U triljskom centru trenutačno nema migranata. No u malo više od tri godine ondje ih je boravilo 750, u prosjeku 12 dana.
Policijska uprava splitsko-dalmatinska u ovoj je godini zabilježila manje pokušaja ilegalnih prelazaka granice s BiH. No, daleko od toga da je pritisak na taj dio granice nestao i da se granični policajci mogu opustiti. S njima je u nadzoru bila i naša ekipa...

Oku pokretne termovizijske kamere ništa ne može promaknuti.

- Možemo ih uočiti na udaljenosti od 5 kilometara, samim time tom uređaju nije potrebno opsluživanje policijskih službenika, što omogućava fleksibilnost, kaže Ljubo Zečić, načelnik PGP-a Trilj.

A to nije nebitno.

- Na ovom ovdje području ispod Kamešnice, na ovom predjelu koji dijeli Livanjsko od Sinjskoga polja, u posljednje vrijeme bilježimo tendenciju porasta, ističe Zečić.

Premda, u odnosu na lani, Policijska uprava splitsko-dalmatinska ilegalnih prelazaka bilježi - manje.

- Granica je takva da dijelom prolazi i naseljenim mjestima, događale su se neke situacije neposredno vezane uz zatjecanje nezakonitih migranata, pa su bile dostupne i oku javnosti, kaže Mladen Bužančić, voditelj Službe za državnu granicu PU splitsko-dalmatinske.

Za sigurnost i imovinu, kažu, straha nema.

- A šta ću ja? Čovika da i vidim ne bi reka ništa. Šta ću?, kaže Ivan iz Obrovca Sinjskog.

- Do moje kuće ima kilometar, tamo kilometar, niko ga vidio nije. Samo se priča i govorka, kaže pak Iko iz Hana.

A policija - danonoćno bdije. I odvraća migrante u pokušaju nezakonitog prelaska granice. Za one koji se ispod radara ipak uspiju provući, spreman je tranzitno-prihvatni centar.

- Već sad možemo reći da je ova policijska zgrada sa zgradom za azilante opravdala naša očekivanja, rekao je gradonačelnik Trilja Ivan Šipić.

- Centar ima sve uvjete u smislu psihosocijalnog, zdravstvenog i ostalog tretmana i u trenutku dolaska u centar, od prihvata, smještaja, kretanja i zaista mogu reći da je sve na najvišim standardima sukladno najboljoj schengenskoj praksi i postupku prihvata, kaže Bužančić.

U triljskom centru trenutačno nema migranata. No u malo više od tri godine ondje ih je boravilo 750, u prosjeku 12 dana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!