Trinaestorica prokrijumčarila najmanje 212 migranata i zaradila preko 3 milijuna eura

16.02.2023.

13:23

Autor: V.K/Hina/HRT

Migranti

Migranti

Foto: Ilustracija / Shutterstock

U akciji slovenske, hrvatske, austrijske, mađarske, talijanske i rumunjske policije uhićeno je 13 državljana Slovenije, Srbije i BiH koje se sumnjiči da su prokrijumčarili najmanje 212 migranata i pritom zaradili više od 3,1 milijun eura, izvijestilo je Ravnateljstvo policije.

Policija je priopćila da su tijela za provedbu zakona tijekom akcije u koordinaciji Europola kod osumnjičenika pronašla automatsku pušku, poluautomatski pištolj, prigušivače, lovačku pušku s optičkim nišanom, više od 2300 komada raznih vrsta streljiva, razne vrste droga i dopinških sredstava, elektroničke uređaje i gotovinu.

Iz Ravnateljstva policije u četvrtak preciziraju da su kriminalci reklamirali svoje nezakonite aktivnosti na raznim društvenim mrežama, kako bi privukli što više migranata koje bi zatim krijumčarili preko granica.

Dodaju kako su u tu svrhu objavljivali snimke uspješnih krijumčarenja, a migrante su prevozili iz Hrvatske preko Slovenije u Italiju ili iz Srbije preko Mađarske u Austriju.

U policiji ističu kako su migranti za nezakonite putovanje iz Srbije u Austriju plaćali oko 5000 eura po osobi, a cjelokupno putovanje iz zemlje podrijetla do EU stajalo je između 15.000 do 20.000 eura, čime su krijumčari ostvarivali ogromne zarade.

Istražitelji vjeruju da su kriminalci ukupno zaradili najmanje 100.000 eura od prijevoza iz Srbije u Austriju, odnosno sveukupno više od 3,1 milijun eura.

Migranti su u pravilu uz vodiča pješice ulazili u Mađarsku preko srpsko-mađarske granice, nakon čega bi ih osumnjičenici pokupili automobilima.

U Ravnateljstvu policije ističu kako su istraživanja pokazala da se u istom vozilu prevozilo i do 37 osoba, čime su njihovo zdravlje i životi bili izloženi visokom riziku.

Migrante se zatim prevozilo kroz Mađarsku i ostavljalo u neposrednoj blizini granice s Austrijom, a nakon što bi pješice ušli u Austriju, predali bi se policiji i zatražili azil.      

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!