Trn s glave Isusa Krista Pažani nose u procesiji

21:36 / 05.05.2022.

Autor: Melita Šare/Regionalni dnevnik/I.B./HRT

Paška procesija

Paška procesija

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Otok Pag ima svoju relikviju. Trn s glave Isusa Krista, sa službenom potvrdom Svete Stolice, Pažani nose ulicama u procesiji staroj šest stoljeća. Trn je na ostok stigao u 15. stoljeću, kada ga je jedan fratar donio svojoj sestri koludrici.

Za paški trn vjernici vjeruju da je s Isusove krune. Čak šest stoljeća Pažani se uz tu relikviju mole Bogu. Isusovih trnova ima još samo u Parizu i Rimu.

- Već gotovo 2.000 godina taj se trn ne raspada. Ona posuda u kojoj se nalazi trn, on nije vakumiran, ima unutra kisika i po svim zakonima fizike odavno bi se bio raspao. Međutim, on je ostao nataknut, kaže don Dario Tičić.

U bivšem sistemu procesija je bila zabranjena. Prije dvije godine pokušalo se krenuti u procesiju, no jaka kiša omela je vjernike. Slijedile su dvije godine pandemije i, napokon, evo Isusova trna na paškim ulicama.

Sveti trn s Isusove krune za vrijeme muke i razapinjanja, čiju je autentičnost potvrdio i Vatikan u 18. stoljeću, zasigurno priča i jednu itekako svjetovniju, zanimljivu priču. Impuls je to da se pokrene i razvoj vjerskog turizma.

- Nisam znao, slučajno smo krenuli u procesiju. Stoga smo sretni, sviđaju mi se ove pjesme, rođen sam kao katolik, ali sada ne prakticiram vjeru, kaže Peter, turist iz Nizozemske.

Gradonačelnik Paga Ante Fabijanić kaže da bi trn već ovo ljeto trebao biti izložen u muzeju "gdje će se svakodnevno moći moliti".

Vjernici već stoljećima motre i kako je trn položen tijekom procesije. Ako je uspravan, poljodjelska godina trebala bi biti rodna. No i paške su se molitve modernizirale. Nisu baš više vezane za polja, život i novac vrte se sada oko janjaca i turista.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!