19:28 / 02.12.2020.

Autor: Dnevnik/IMS/HRT

Trobonjača: Cijepljenje može početi

-

-

Foto: - / -

Ono što s nestrpljenjem čeka cijeli svijet, počet će u Velikoj Britaniji. Ondje je, naime, odobreno cjepivo Pfizera i BioNTecha, a, prema najavama, cijepljenje bi trebalo početi već idući tjedan.
Ono što s nestrpljenjem čeka cijeli svijet, počet će u Velikoj Britaniji. Ondje je, naime, odobreno cjepivo Pfizera i BioNTecha, a, prema najavama, cijepljenje bi trebalo početi već idući tjedan.

➡️
COVID-19 - najnovije informacije
➡️ Velika Britanija odobrila cjepivo protiv bolesti COVID-19

U Dnevniku HRT-a o tome je govorio prof. dr. sc. Zlatko Trobonjača, imunolog s Katedre za fiziologiju, imunologiju i patofiziologiju Medicinskog fakulteta u Rijeci.

Rekao je da je cjepivo izvrsna vijest.

- Britanska vlada odobrila je da se Pfizerovo cjepivo upotrebljava u Velikoj Britaniji te cijepljenje može početi, naglasio je.

Istaknuo je kako je problem u distribuciji, budući da se cjepivo čuva na vrlo niskim temperaturama, a distribuirat će se u termalnim kontejnerima sa suhim ledom.

- To je jedan od glavnih problema u distribuciji ovih cjepiva, rekao je.

Na pitanje ima li Hrvatska uvjete za to, Trobonjača je rekao kako pretpostavlja da ima.

Naglasio je da sva cjepiva imaju relativno veliku učinkovitost.

- To su sve vrlo učinkovita i sigurna cjepiva i sa zadovoljstvom možemo čekati njihovu primjenu, rekao je.

Kad je riječ o procijepljenosti nacije, Trobonjača je naglasio kako bi ona trebala biti 70 posto da bi se zaustavila epidemija.

- Kada počne cijepljenje, krenut će i pad broja novoinficiranih osoba, a to će trajati dugo, rekao je te dodao kako će i dalje svi koji se ne cijepe trebati paziti da se ne zaraze.

Istaknuo je da bi cijepljenje trebalo biti na dobrovoljnoj bazi te kako bi ljude trebalo educirati o svim karakteristikama cjepiva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!