19:09 / 29.10.2020.

Autor: Dnevnik 2/B.A./HRT

Trobonjača: Možemo vidjeti eksponencijalnost u porastu novooboljelih

-

-

Foto: - / -

Očekujem smirivanje cijele ove situacije negdje na ljeto iduće godine, rekao je Zlatko Trobonjača s riječkog Medicinskog fakulteta.
U idućih sedam, osam dana možemo očekivati znatno povećanje hospitalizacija, rekao je prof. dr. sc. Zlatko Trobonjača s riječkog Medicinskog fakulteta u večerašnjem HRT-ovom Dnevniku komentirajući situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj.

➡️ Covid-19 - najnovije informacije
➡️ KoHOM: Ministre, ne pristajemo biti žrtveno janje!
➡️ Silvio Bašić novi je predsjednik Upravnog vijeća KB-a Dubrava

- Moram priznati da sam, iako svjestan podataka s kojima smo izašli iz ljeta i da smo ušli u jesen gdje ćemo više boraviti u zatvorenim prostorima, da počinju škole, vrtići i fakulteti, da se ljudi vraćaju na radna mjesta, ipak donekle iznenađen ovakvim silnim porastom broja novoinficiranih, ne samo kod nas, nego u Europi i svijetu kompletno. Ako gledamo podatke kod nas u zadnjih, recimo, dva tjedna, možemo vidjeti jednu eksponencijalnost u porastu novooboljelih, rekao je Trobonjača, dodavši da se radi o lokalnom, nekontroliranom širenju virusa, praktički u svim dobnim i socijalnim populacijama.

Trobonjača je rekao da u idućih sedam, osam dana možemo očekivati znatno povećanje hospitalizacija. Smrtnost je kod nas izuzetno niska zbog učinkovitosti dobrog zdravstvenog sustava, dodao je.

- Dok god je zdravstveni sustav funkcionalan i pruža dobru kvalitetu zdravstvene skrbi, mi se ne trebamo bojati, smrtnost će ostati na jednoj niskoj razini, poručio je Trobonjača.

Smatra da se kolaps zdravstvenog sustava neće dogoditi, već da se jedino može dogoditi smanjenje kvalitete zdravstvene usluge.

- Kad govorimo o pritisku na zdravstveni sustav, govorimo o svim segmentima zdravstvenog sustava, počevši od javnog zdravstva, dakle, naših epidemiologa koji su izloženi izuzetno velikim naporima u ovom trenutku. Govorimo i o primarnoj zdravstvenoj zaštiti, gdje su primarci dobili jedan dio epidemiologa s obzirom na ovo drastično povećanje broja novoinficiranih i u konačnici govorimo o bolničkom sustavu, koji jest pod nekakvom ugrozom, prvenstveno zbog jakog povećanja broja novoinficiranih s jedne strane, a s trajanjem epidemije raste i broj inficiranih zdravstvenih djelatnika i onih koji su u samoizolaciji, čime onda raste broj pacijenata po broju zdravstvenih djelatnika, a time onda pada i razina, odnosno kvaliteta zdravstvene skrbi, rekao je Trobonjača.

Trobonjača je rekao i da postoje skupine u našem društvu koje na neki način jedva čekaju da čuju riječ koja donekle relativizira ili umanjuje značaj ove epidemije.

On vjeruje da smo sada na polovici borbe protiv ove epidemije.

- Ja očekujem smirivanje cijele ove situacije negdje na ljeto iduće godine, rekao je Trobonjača, dodavši da je lockdown krajnja mjera koju moramo pokušati izbjeći na svaki mogući način.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!