19:45 / 23.01.2021.

Autor: Dnevnik/B.A./HRT

Trobonjača o virusnim mutacijama: Bojimo se triju situacija

Zlatko Trobonjača

Zlatko Trobonjača

Foto: Dnevnik / HRT

Zlatko Trobonjača, imunolog i profesor na riječkom Medicinskom fakultetu, rekao je u večerašnjem HTV-ovom Dnevniku kako misli da je prerano za popuštanje mjera protiv širenja koronavirusa te da se moramo bojati ponovnog pokretanja školskog sustava.

Trobonjača je rekao da se, što se tiče virusnih mutacija, boje triju situacija - da mutacija ne stekne prednost u širenju, da ne bi izazvala težu bolest i povećavala smrtnost, te da nove varijante ne bi izbjegavale imunosnom odgovoru stvorenom na prethodnu varijantu. Trobonjača je rekao da sve tri varijante, kolokvijalno nazvane britanska, južnoafrička i brazilska, dijele jednu mutaciju za koju se pokazalo da virus s njome stječe prednost u širenju. Postoje još dodatne dvije mutacije, jednu od kojih dijele južnoafrička i brazilska varijanta, za koju se pretpostavlja da bi mogla izbjegavati imunosnom odgovoru stvorenom na izvornu, wuhansku varijantu virusa.

Trobonjača je rekao kako je još prerano zaključiti da imunost stvorena na prethodnu varijantu ne pokriva i mutante.

- Osobno mislim da će nas naša imunost ipak barem donekle štititi protiv ovih mutanti, rekao je Trobonjača, dodavši da bi to značilo da će pacijenti koji se reinficiraju s mutantom preboljeti neku kraću, blažu bolest, ili abortivni oblik bolesti.

Trobonjača je rekao i da je proizvodnja cjepiva protiv mutanti relativno jednostavan postupak jer je tehnologija temeljena na pakiranju virusnog genoma u vektore nosače.

- Po toj logici, ako se pojavi virusna mutanta, onda će se protiv te virusne mutante napraviti onaj genetski odsječak koji kodira protein virusne mutante i upakirati u postojeće nosače, rekao je.

Prerano za popuštanje mjera

Trobonjača se izjasnio protiv popuštanja mjera.


- Mislim da je možda malo prerano da se mjere počnu popuštati, rekao je, dodavši da brojevi još nisu takvi da bi to omogućili.

- Mi se moramo bojati početka školske godine, odnosno ponovnog pokretanja školskog sustava jer smo vidjeli da se upravo kroz taj školski sustav epidemija najviše rasplamsala negdje u desetom mjesecu. I dalje moramo biti oprezni dok god se na neki način cijepljenjem ne postigne ona imunost koja bi štitila populaciju, poručio je Trobonjača.

Komentirao je i probleme u vezi s dogovorenim isporukama cjepiva.

- To je nešto što nas izuzetno brine u ovom trenutku, poručio je Trobonjača, dodavši da bismo u ovom trenutku mogli bez problema cijepiti 2 milijuna ljudi što se tiče volje ljudi, ali da je problem u dostupnosti cjepiva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!