12:17 / 04.01.2019.

Autor: V.K./HRT

Trogir - između turizma i normalnog života

Foto: ilustracija, Miranda Cikotic/PIXSELL

Foto: ilustracija, Miranda Cikotic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Trogir je najbolje očuvani ranesansni grad na Mediteranu i upravo to turisti žele vidjeti.
Gost emisije "Studio 4" bio je gradonačelnik Trogira Ante Bilić s kojim se razgovaralo o turističkoj sezoni i problemima vezanim uz nju, te o projektima u Trogiru koji su u tijeku.

Bilić je naglasio kako je prošla turistička sezona bila iznimno dobra te da je porast dolazaka bio 13 posto, a porast broja noćenja 6 posto.

- U ljetnim mjesecima je kompletna infrastruktura u Trogiru prenapregnuta i stvara velike probleme u normalnom životu. Trudimo se da stara gradska jezgra ostane funkcionalna za građane. Ne želimo postati mjesto koje služi samo turistima, naglašava Bilić i dodaje kako su uspjeli sačuvati neke vitalne funkcije u gradu kao što su škola, sud, katastar, gradska uprava.

Bilić govori kako je Trogir kompletno pod UNESCO-ovom zaštitom i kao takav nije samo grad plaža i mora. Stoga čine sve da se turistička sezona produlji.

- Radimo na tome da Trogir kao brend bude što prepoznatljiviji u svijetu i radimo na akcijskom planu upravljanja starom gradskom jezgrom na održiv način. Pregovaramo sa zračnom lukom da se poveća broj letova, govori Bilić i ističe kako su razne kulturne manifestacije prebacili iz špice sezone u pred i postsezonu s ciljem produljenja turističke sezone.

Bilić zaključuje kako je Trogir najbolje očuvani ranesansni grad na Mediteranu i da upravo to turisti žele vidjeti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!