Trogirska borba s morem

09.01.2020.

15:26

Autor: HRT

-

-

Foto: - / -

Prošle su godine i čiovska i trogirska obala čak dva puta završile pod vodom. Sličnu su sudbinu doživjeli i brojni drugi dalmatinski gradovi.
Za desetak dana u Trogiru počinje sanacija oštećenog dijela čiovske obale. Tko čeka - dočeka. Tako su i Čiovljani napokon dočekali sanaciju sedamdesetak metara oštećene i urušene obale.

- Investicija je vrijedna oko 500.000 kn, imali smo problem s brodom koji je tu bio nelegalno vezan, sad smo to riješili, radovi bi trebali biti gotovi za tri mjeseca. Uz to planiramo i daljnje uređenje obale s lučkom upravom te trga u mjestu, izjavio je Ante Bilić, gradonačelnik Trogira.

Prošle su godine i čiovska i trogirska obala čak dva puta završile pod vodom. Sličnu su sudbinu doživjeli i brojni drugi dalmatinski gradovi. Ekstremni olujni vjetar, obilna kiša i naglo podizanje razine mora pogubni su za priobalna mjesta.

- Događalo se to i prije ali ne ovako često. To se teško može riješiti podizanjem razine obale jer se poplave događaju i iz slivnih, oborinskih voda. Treba o tome razgovarati i razgovara se na državno nivou, s ministarstvom okoliša, jer to je problem svih - pojasnio je gradonačelnik Bilić.

Znanstvenici odavno upozoravaju da bi u sljedećih sto godina razina mora mogla porasti od 40 do 120 centimetara. Bez ozbiljnih ulaganja i projekata pitanje je tko će tada biti "prvi red do mora."

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!