Trogrlić: Puljak je imao uvjerljivu prednost, ali ona je manja nego prije

11:40 / 21.06.2022.

Autor: M.M./Studio 4/HRT

Jerko Trogrlić politički analitičar

Jerko Trogrlić politički analitičar

Foto: Studio 4 / HTV/HRT

Prema zadnjoj anketi koju je naručio HRT uoči prijevremenih izbora iduće nedjelje nedvojbeno se tvrdi kako Ivica Puljak bivši gradonačelnik Splita ima povjerenje više od trećine svojih građana dakle 35,8 posto. Više od 10 posto za njim zaostaje HDZ-ov kandidat Zoran Đogaš za kojeg bi glasalo 23,7 posto Splićana. Očito najnovija seks afera u Splitu nije naškodila Puljku samo pet dana prije izbora.

Jerko Trogrlić politički analitičar rekao je kako je to bila tema bez konkurencije i da im je naštetila, jer "ako se usporede istraživanja, prednost je manje nego na početku kampanje".

- Razlika je i dalje jako velika. Gotovo sigurno u prvom krugu Puljak će biti prvi, a Đogaš drugi, ali razlika će biti manje nego na početku kampanje, ali ono što je dramatičnije je situacija u Vijeću koja se dodatno komplicira, rekao je. 

- Ako gledamo istraživanje od prošlog tjedna, vidimo negativan trend, ali on nije onakav kakvim su se pobornici drugih opcija u Splitu nadali. Puljak je imao uvjerljivu prednost, ona je i danas uvjerljiva, ali je manja nego prije, istaknuo je. 

Dodao je i kako je simptomatično da zbog te afere nije porasla podrška Đogašu.

Na upit može li se ovakva prednost izgubiti samo pet dana prije izbora, Trogrlić je rekao kako ne bi bilo uobičajeno da dođe do tolikog preokreta.

- Brojka je zanimljiva u kontekstu drugog kruga, kada će jako važno biti osobno sučeljavanje Đogaša i Puljka. Tada će njihova razlika dolaziti do izražaja. Mudro je ili na što su HDZ-ovci bili osuđeni je da imaju kandidata koji nije čvrsta desnica i koji donekle gubi dio birača u prvom kruga, ali nema prevelikog broja birača kojima je Đogaš odbojan. On je prihvatljiv širokom spektru, ali jako nepoznat i u prvom krugu nosi teret HDZ-a. Jako je bitno kolika će razlika biti u prvom krugu. Ako Puljak zadrži ovu prednost - 15-16 posto ili više, onda je teško za očekivati preokret, ali ako padne ispod 10 posto onda će Đogaš imati priliku u drugom krugu samo je pitanje hoće li ju znati iskoristiti, rekao je.

Osvrnuo se i na Željka Keruma koji drži treće mjesto, ali ne uživa više od 9,4 posto potpore.

- Željko Kerum nije htio ovaj put postati gradonačelnik i ovi izbori godinu dana nakon redovnih mu nisu trebali, ali kad se već događaju nije propustio svojoj listi ponuditi vidljivost i naštetiti Puljku. Ali koliko mu potencijalno šteti toliko mu i donosi, jer glavni motivirajući faktor za glasače Puljka je jaki Željko Kerum, rekao je Trogrlić.

Istaknuo je i kako očekuje nisku izlaznost jer se radi o ljetnim i ponovljenim izborima. 

Kad je riječ o problemima koju muče Splićane, rekao je kako oni ne bi puno odudarali od problema koji muče ostale dijelove RH - nezaposlenost, prometni problemi, troškovi stanovanja i života, "ali gradska politika se ne doživljava kao nešto kroz što će oni svoje probleme riješiti", rekao je. 

Dodao je i kako u ovoj kampanji, niti jedan kandidat osim SDP-ovog, nije progovorio o temi Brodosplita.

Osvrnuo se i na mogućnost prijevremenih izbora u Hrvatskoj.

- Cijena energenata je najvažnije pitanje, ona utječe i na ostale cijene i ne postoji vlada koja to može gledati skrštenih ruku. Hoćemo li imati prijevremene izbore, još je rano o tome govoriti, ali ne bi me iznenadilo da premijer Andrej Plenković izbore napravi ranije, ali želi biti spreman i imati što viši rejting u tom trenutku, rekao je dodavši da u Hrvatskoj nema ozbiljne alternative za koju građani smatraju da bi znala stabilno i odgovorno odgovoriti na izazove u kojima se nalazimo.

- Kriza u kojoj se nalazimo idu na ruku nekom tko može autentično predstavljati stabilnu upravljačku vladu. U ovom trenutku niti SDP niti Možemo!, niti Most, a niti njihova trojka ne predstavlja da bi bili sposobni i spremni unisono odgovoriti na ovakve situacije i to je ono što ide na ruku premijeru Plenkoviću. Ali nije realno za očekivati da će ponoviti onako dobar rezultat kao na prošlim izborima. To će ovisiti o trenutku u kojem će se izbori događati, zaključio je Trogrlić. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!