Trogrlić za HTV: Đogaš je pokazao veću energiju, Puljak je vodio "pat" kampanju

08.07.2022.

19:38

Autor: Dnevnik/IMS/HRT

Jerko Trogrlić

Jerko Trogrlić

Foto: Dnevnik / HTV

Drugi krug izborne kampanje za splitskog gradonačelnika bio je ponešto drugačiji od prvog, kazao je politički analitičar Jerko Trogrlić u središnjem Dnevniku HTV-a. Smatra da je Zoran Đogaš pokazao veću energiju, posebno u završnim sučeljavanjima, a Ivica Puljak, kao onaj s uvjerljivim vodstovm u prvom krugu na neki način čekao je da sve ovo dođe do kraja. 

Nezavisni Zoran Đogaš, koji ima potporu HDZ-a i HSS-a, u kampanji za drugi krug izbora za splitskog gradonačelnika bio je agresivniji nego u prvom krugu i pokazao je veću energiju, dakle dogodio se pomak, kazao je Trogrlić. Ivica Puljak, Centar, kao onaj s uvjerljivim vodstvom u prvom krugu na neki način čekao je da sve ovo dođe do kraja, svjestan da stvar nije gotova i da mu birači opet trebaju izaći na izbore, dodaje Trogrlić i kaže kako je Puljak nekako vodio "pat" kampanju i čekao da ovo sve skupa prođe. 

Projektna kampanja trajala je samo prva tri dana 

Trogrlić
smatra da je vrlo malo bilo projektne kampanje. Trajala je prva tri dana, a onda je izašla iz tog fokusa. Nije to slučaj samo na ovim izborima, dodaje i kaže kako se to vrlo često događa na izborima, da se pređe na jednu emotivnu razinu, osobni sukob. Pokušali su jedan i drugi udarati na potencijalno najslabije točke ili ono što oni vide da su najslabije točke protukandidata.

- Ivica Puljak je inzistirao na toj antihadezeovskoj i antikerumskoj kampanji, a sebe je predstavljao i svoje suradnike kao predstavnike reda. S druge strane, Zoran Đogaš i HDZ nastojali su podijeliti birače i ovo napraviti svjetonazorskim izborima, što nije baš lako napraviti na lokalnoj razini. Praktički su radili ono što se inače u drugom krugu ne radi. U pravilu se u prvom krugu dijeli birače, a u drugom krugu ih se spaja. Oni su na ovim izborima išli na to da sve od centra na desno pokušaju animirati i motivirati da izađu na izbore. Pitanje je koliko je to realno i koliko je Zoran Đogaš taj kandidat koji autentično može zapaliti desno biračko tijelo u Splitu, istaknuo je Trogrlić. 

Koje birače želi motivirati Đogaš, a koje Puljak?  

Odgovarajući na pitanje kome bi se mogli prikloniti birači npr. SDP-a, Mosta, Željka Keruma, Trogrlić ističe da se prema istraživanju već zna koje su njihove druge preferencije. No smatra da se ipak radi o malom broju da bi ustvari bio presudni faktor u ovim izborima, osim, kako kaže, ako izlaznost ne bude radikalno niska ili se birači HDZ-a ne probude. 

- Birači Željka Keruma će ili ostati kući ili glasati za Đogaša, a birači Mosta i SDP-a će ili ostati kući ili glasati za Puljka, dodao je. 

Puljak želi motivirati ljude iz prvog kruga, koji su mu dali glas, da opet izađu na izbore. Đogaš se, kaže Trogrlić, u drugom krugu bavio desnim biračima i onim svojim desnim biračima koji se u prvom krugu očito nisu pojavili na izborima.

U drugom krugu je izlaznost na izbore inače manja nego u prvom krugu. 

- Zoran Đogaš bi zaista trebao napraviti svjetsko čudo. On je pokušao napraviti, možemo reći nogometnim riječnima, visoki presing. Ima veliki zaostatak. Utakmica kreće od 0:0, ali je veliki broj birača koji mu nedostaje, istaknuo je Trogrlić. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!